UPDATE David Cameron a semnat, la Edinburgh, acordul în baza căruia se va organiza referendumul pentru independenţa Scoţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic, David Cameron
Premierul britanic, David Cameron

Premierul britanic David Cameron a semnat luni, la Edinburgh, împotriva propriei dorinţe, un acord care autorizează organizarea unui referendum istoric cu privire la independenţa Scoţiei în 2014, relatează AFP.

UPDATE  Premierul britanic a semnat acordul care prevede organizarea în 2014 a unui referendum privind independenţa Scoţiei, anunţă purtătorul său de cuvânt, citat de AFP.

„Acordul a fost semnat de David Cameron şi de liderul naţionalist Alex Salmond", a declarat purtătorul de cuvânt.

După luni laborioase de tratative, şeful Guvernului ar trebui să-l întâlnească la amiază pe liderul naţionalist scoţian Alex Salmond pentru a aproba modalităţile acestei consultări.

Acordul, care va conferi putere Parlamentului scoţian să organizeze scrutinul, „marchează debutul unui capitol important în istoria Scoţiei" - aceste cuvinte ar trebui să fie rostite de David Cameron într-o alocuţiune din care fragmente au fost difuzate în avans. „De acum înainte scoţienii trebuie să ia o decizie istorică. Chiar viitorul Scoţiei depinde de verdictul lor", ar mai trebui să adauge premierul, opus cu înverşunare independenţei.

Scoţia, ataşată începând cu 1707 la coroana Angliei, se bucură din 1997 de o autonomie crescută în sânul Regatului Unit, care mai cuprinde Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. Dar Londra a acceptat în ianuarie principiul unui referendum, sub presiunea liderului Partidului Naţional Scoţian (SNP), Alex Salmond.

Autorităţile scoţiene au obţinut ca referendumul să se ţină în 2014, anul aniversării cu numărul 700 a victoriei din Nannockburn asupra inamicului englez, în timp ce Londra voia ca acesta să se desfăşoare cât mai repede. Vârsta minimă necesară pentru a vota va fi scăzută la 16 ani, o altă revendicare a naţionaliştilor care nu ignoră faptul că tinerii scoţieni sunt mai sensibili mesajelor de independenţă.

În schimb, referendumul ar trebui să se limiteze la o alternativă simplă - da sau nu independenţei - în timp ce naţionaliştii doresc o întrebare subsidiară cu privire la o autonomie mai largă, pentru a evita ca victoria eventuală a răspunsurilor „NU" să le îngroape visul de independenţă.

Dacă se poate oferi încredere unui sondaj recent, numărul susţinătorilor independenţei s-a atenuat şi nu a crescut în utimele luni. Momentan, o treime (28%) dintre cei aproximativ 5,2 milioane de scoţieni doresc să devină independenţi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite