Unul dintre cele mai sărace comitate britanice, care a votat pentru Brexit, cere „protecţie“ Londrei după ieşirea din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din comitatul britanic Cornwall, unul dintre cele mai sărace din Marea Britanie şi unul dintre principalii beneficiari de fonduri europene din Regat, au formulat sâmbătă o cerere oficială pentru “protecţie” către autorităţile de la Londra, după ce britanicii au decis la referendum ieşirea din blocul comunitar, relatează The Independent.

„Acum, când ştim că Marea Britanie va ieşi din UE, vom lua măsuri urgente pentru a ne asigura că Guvernul britanic apără poziţia Cornwall în orice negocieri. Vom insista astfel încât Cornwall să primească investiţii egale cu cele oferite de programul UE, care au fost, în medie, de 60 de milioane de lire sterline anual, în ultimii 10 ani”, a declarat liderul Consiliului din Cornwall, John Pollard.

Banii europeni au ajutat la dezvoltarea infrastructurii, universităţilor şi internetului de mare viteză în comitat. Din 2007 până în 2014, UE a oferit 654 de milioane de euro pentru aceste proiecte, scrie Financial Times.

Într-un comunicat publicat vineri pe site-ul Consiliului, autorităţile au precizat că, înainte de referendum, au primit asigurări din partea reprezentanţilor tabere pro-Brexit că retragerea din UE nu va afecta fondurile alocate deja de Bruxelles.

De asemenea, ei au promis că investiţiile primite nu vor fi diminuate. “Cerem o confirmare urgentă din partea miniştrilor că aşa este”, se adaugă în comunicat.

Cornwall, care are o populaţie de numai 530.000 de persoane, a votat în proporţie de 56,62% pentru ieşire, peste media naţională, faţă de 43,48% care au votat pentru rămânere.

Consiliul a precizat că va studia în prezent impactul Brexitului asupra Cornwall, “în prezent şi în viitor”.

Deşi majoritatea parlamentarilor de Cornwall au susţinut Brexit, au existat numeroase avertismente privind consecinţele pe care le va avea ieşirea din UE asupra comitatului.

În 2014, autorul unui raport privind beneficiile pe care le are industria în urma apartenenţei la UE, Jonathan Lindsell, a declarat pentru Western Morning News: “Cornwall este un beneficiar major al cheltuielilor UE, deci, dacă Marea Britanie va ieşi, atunci Trezoreria va trebui să aibă mare grijă să se asigure că economia locală nu este schilodită de rezultat”.

“Nu numai că numeroşii fermieri şi pescari din Cornwall au de câştigat de pe urma Politicii Agricole Comune şi a Politicii Comune pentru Pescuit, dar comitatul primeşte zeci de milioane de lire anual în fonduri structurale şi de convergenţă pentru susţinerea creşterii economice locale şi pentru comunităţi”, a adăugat el.

“În bugetul de pe 2014-2020, (districtului –n.r.) Cornwall i-au fost alocate 592 de milioane de euro din fondurile de convergenţă pentru a ajuta la o mai mare dezvoltare. Dacă Marea Britanie iese din UE înainte de 2020, Guvernul ar trebui să analizeze serios menţinerea fondurilor”, a subliniat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite