Uniunea Europeană ar putea avea o unitate militară de intervenţie rapidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

14 ţări din Uniunea Europeană îşi doresc înfiinţarea unei unităţi militare de intervenţie rapidă în cazul unei crize internaţionale. Este pentru a doua oară când UE încearcă acest lucru.

14 ţări îşi doresc o unitate specială militară la nivelul UE. Ele sunt, conform Reuters, citată de Digi 24,  Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Germania, Grecia, Franţa, Irlanda, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia, Slovenia şi Spania.

Aceste state au propus formarea unei unităţi militare care să fie la dispoziţia UE, o forţă de răspuns rapid care ar putea interveni în crizele internaţionale.

Conform sursei menţionate, pentru Uniunea Europeană ar fi o nouă încercare de a-şi crea o forţă militară, după ce o primă încercare în sensul acesta a avut loc în urmă cu 20 de ani.

Noua unitate militară ar avea circa 5.000 de soldaţi, carora li s-ar putea alătura nave şi avioane, pentru a ajuta guvernele străine democratice care au nevoie de ajutor urgent.

Uniunea Europeană a înfiinţat în anul 2007 o unitate cu grupuri de luptă de 1.500 de persone, pentru a răspunde la crize internaţionale, dar aceste trupe nu au fost niciodată folosite.

În mod tradiţional, UE s-a bazat pe NATO pentru acţiuni militare, dar de-a lungul timpulului preşedinţii SUA, în special Donald Trump, au cerut liderilor europeni să facă mai mult pentru propria securitate, în special la frontierele Uniunii, chiar dacă NATO rămâne angajată în apărarea Europei.


Citeşte şi:

Relaţiile de la „Cartierul General“ al UE. De la afacerea AstraZeneca la Sofagate

Investigaţie Agent Green: Ursul uriaş Arthur, împuşcat de un prinţ într-o arie naturală protejată

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite