Uniunea Europeană şi Marea Britanie au ajuns la un acord comercial post-Brexit. Michel Barnier: „O oarecare tristeţe”. Premierul Scoţiei cere independenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte ca Londra să iasă din piaţa unică a UE, relatează surse europene citate de marile agenţii internaţionale de presă.

Negociatorii europeni şi britanici au ajuns joi, în Ajunul Crăciunului, după luni de eforturi, la un acord cu privire la viitorea relaţie a Uniunii Europene (UE) cu Regatul Unit.

Acest acord de liber-schimb post-Brexit permite evitarea unui „no deal” devastator, potrivit unei surse guvernamentale britanice.

„Am semnat primul acord de liber schimb bazat pe zero taxe şi zero cote care s-a realizat vreodată cu UE”, a adăugat sursa britanică.

Anterior, un oficial francez declara că britanicii au consimţit la „concesii enorme” în negocierile acordului post-Brexit, cedând mai ales la capitolul legat de pescuit, marele punct de blocaj între cele două părţi.

Premierul irlandez Micheal Martin evocase la rândul său anumite „semnale pozitive”.

Acordul survine la peste patru ani de la votul britanicilor pentru ieşirea din UE, exprimat în cadrul unui referendum organizat la 23 iunie 2016.

Cunoscutul militant britanic anti-UE, Nigel Farage, nu este mulţumit de cursul pe care îl luase în ultimele zile negocierile pentru noul acord comercial. În opinia sa, Regatul Unit va rămâne mult prea strâns aliniat regulamentelor Uniunii Europene.

Evaluare relatia post-Brexit

Michel Barnier: „O oarecare tristeţe”

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a salutat într-o conferinţă de presă un acord echilibrat, care va permite „lăsarea Brexitului în urma noastră” şi evitarea unui „no deal” potenţial devastator.

„Ceasul nu mai ticăie”, a declarat negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

„Ziua de azi este o uşurare. Dar este pătată de o oarecare tristeţe, în măsura în care comparăm ceea ce era înainte şi ceea ce urmează”, a adăugat el.

Bruxellesul „va fi alături” de pescarii statelor membre afectate de noua repartiţie a cotelor şi zonelor de pescuit între Regatul Unit şi Uniunea Europeană în acordul comercial post-Brexit, a dat asigurări Michel Barnier.

Acordul asigură „o bază de acces reciprocă la ape şi resurse, cu o nouă repartiţie a cotelor şi oportunităţilor de pescuit (...) Acest acord va impune eforturi, o ştiu, dar UE va fi prezentă alături de pescarii europeni, este angajamentul nostru”, a promis Barnier.

Negocierile s-au aflat de luni în mâna Ursulei von der Leyen şi premierului britanic Boris Johnson, care au discutat în mai multe rânduri la telefon, într-o încercare de a ieşi dintr-un impas în dosarul pescuitului, notează AFP, potrivit news.ro.

Evaluare relatia post-Brexit

În pofida slabei sale ponderi economice - 650 de milioane de euro anual al UE -, acest sector are o importanţă politică şi socială pentru mai multe state membre - între care Franţa, Olanda, Danemarca şi Irlanda.

Britanicii voiau la rândul lor să reia controlul asupra apelor lor teritoriale şi au făcut din acest lucru un simbol al suveranităţii lor.

Celelalte subiecte până acum problematice - soluţionarea diferendelor şi măsurile de protecţie împotriva concurenţei neloiale - au fost rezolvate în ultimele zile.

Acordul Comisiei cu Regatul Unit trebuie validat de către statele membre, un proces care ar urma să dureze mai multe zile.

Textul - de aproape 2.000 de pagini - va fi astfel validat ulterior de către Parlamentul European (PE).

În lipsa acestui acord, relaţia comercială dintre UE şi Marea Britanie ar fi trebuit să fie reglementate doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), sinonime cu taxe vamale şi cote, dar şi cu formalităţi administrative susceptibile să antreneze ambuteiaje şi întârzieri în privinţa livrărilor.

Premierul Scoţiei respinge acordul şi cere independenţa

Premierul separatist scoţian Nicola Sturgeon anunţă că a venit timpul ca pr ovincia britanică pe care o conduce să devină o „naţiune euroepană independentă”.

„Brexitul vine împotriva voinţei poporului Scoţiei”, care a votat în proporţie de 62% împotriva ieşirii regatului din Uniune în referendumul din 2016, subliniază Sturgeon într-un mesaj postat pe Twitter.

„Niciun acord nu va putea niciodată să compenseze ceea ce ne-a luat Brexitul”, denunţă ea.

„A venit timpul să ne facem propriul viitor ca naţiune europeană independentă”, insistă Nicola Sturgeon.

Londra refuză însă ca Scoţia să organizeze un nou referendum de autodeterminare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite