Uniunea Europeană îşi reafirmă, într-un summit la Kiev, susţinerea faţă de Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Consiliului European Charles Michel, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă la Kiev FOTO EPA-EFE
Preşedintele Consiliului European Charles Michel, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă la Kiev FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană şi-a reafirmat marţi, într-un summit la Kiev, susţinerea faţă de Ucraina, împotriva unor provocări pe care le reprezintă Rusia şi în plină criză a scumpirii preţului energiei, relatează Euronews.

Energia şi securitatea aprovizionării energetice s-au aflat în centrul acestui summit UE-Ucraina.

Kievul nu-şi ascunde îngrijorarea faţă de proeictul Nord Stream 2 şi consecinţele economice şi politice ale acestuia. Acest gazoduct leagă în mod direct Rusia şi Germania pe la Marea Baltică.

Autorităţile ucrainene încasează venituri din taxe de tranzit al gazelor naturale - care urmează să dispară. Kievul încasează în prezent aproape un miliard de euro pe an de pe urma tranzitului gazelor naturaşe ruseşti.

„Proiectul Nord Stream deschide o nouă provocare la adresa Ucrainei, în afara celor deja existente”, subliniază preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UE se angajează să acţioneze în vederea unor soluţii strategice pe termen mediu şi lung, care să ofere asigurări partenerului său.

Una dintre opţiuni este o inversare a sensului distribuţiei gazelor naturale, dinspre state membre UE către Ucraina.

Însă această soluţie nu compensează pierderile financiare ale Kievului.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen subliniază că înţelege îngrijorările Ucrainei.

„Acesta este motivul pentru care Comisia studiază în prezent împreună cu experţi ucraineni diverse scenarii în vederea asigurării unor livrări suficiente Ucrainei”, declară ea.

În privinţa luptei împotriva corupţiei, UE salută progrese realizate de Kiev, însă subliniază că este necesară o continuare a eforturilor în vederea asigurării ca instituţiile şi posturile vizate să fie deplin operaţionale şi independente.

Potrivit unor analişti, Uniunea este necesar să-şi concentreze atenţia asupra acestor aspecte.

„Problema este că există două instituţii care funcţionează bine în Ucraina, dar care sunt asediate atât de către oligarhi, cât şi de forţe din cadrul partidului prezidenţial, mă refer la Biroul Naţional de Luptă împotrva Corupţiei şi la Procuratura specială anticorupţie”, subliniază Gustav Gressel, un cercetător la European Council on Foreign Relations.

Aceste două servicii joacă un rol fundamental în lupta împotriva deturnării fondurilor publice.

UE îşi reafirmă susţinerea totală faţă de integritatea teritorială a Ucrainei.

Uniunea a adăugat luni opt personalităţi ruseşti pe lista sancţiunilor europene. Acestea sunt acuzate de susţinerea unor măsuri care destabilizează Ucraina, în legătură cu anexarea ilegală a Crimeei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite