Uniunea Europeană dă ultimatum Poloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul comunitar i-a dat Varşoviei termen de o lună pentru a-şi rezolva problemele legate de controversata reformă a justiţiei, un pachet legislativ vehement criticat de opoziţie şi care a declanşat ample proteste de stradă.

Controversata reformă a sistemului juridic din Polonia, un pachet de patru legi referitoare la Curtea Supremă, Consiliul Naţional al Magistraturii, organizarea tribunalelor de drept comun şi Şcoala Naţională de Magistratură, care a scos în stradă zeci de mii de oameni îngrijoraţi de respectarea statului de drept, a determinat Bruxelles-ul să înăsprească tonul la adresa Varşoviei. 

Comisia Europeană a avertizat, miercuri, că este „gata să declanşeze imediat procedura articolului 7“ (din tratatul UE) împotriva Poloniei, care poate conduce la suspendarea drepturilor de vot ale acesteia în cadrul Uniunii, un demers la care Bruxelles-ul va recurge în cazul în care vor fi revocaţi judecătorii Curţii Supreme poloneze, relatează agenţiile de presă.

„Comisia cere autorităţilor poloneze să nu ia nicio măsură pentru a revoca sau pensiona forţat judecătorii Curţii Supreme“, a declarat vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans. 

„Dacă o astfel de măsură va fi luată, Comisia este gata să declanşeze procedura articolului 7“, a precizat Timmermans. 

Controversata lege privind reformarea Curţii Supreme, una dintre cele trei care au trecut de legislativul polonez, a fost adoptată de Senat în noaptea de vineri spre sâmbătă. 

Un mic pas înapoi

Au urmat proteste de amploare la Varşovia, dar şi în alte oraşe mari din ţară, iar preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunţat luni că a decis să blocheze prin veto acest act normativ. El a spus că a luat aceeaşi decizie şi în cazul legii care vizează Consiliul Naţional al Magistraturii (KRS), care dă Parlamentului dreptul de a alege 15 dintre cei 25 de membri ai forului. 

Mişcarea lui Duda a fost o surpriză pentru conservatorii aflaţi la putere, care au promovat aceste reforme şi din rândul cărora preşedintele provine. 

Totuşi, preşedintele Poloniei a promulgat o lege - cea privind reforma tribunalelor de drept comun, în baza căreia preşedinţii acestora vor fi numiţi de ministrul Justiţiei. Legea îi va permite ministrului să-i numească pe judecătorii tribunalelor de drept comun fără să se consulte cu adunările generale ale judecătorilor şi nici cu Consiliul naţional al magistraturii şi fără a da explicaţii, ceea ce, potrivit opoziţiei, va duce la subordonarea justiţiei faţă de executiv.

În tot acest context, Bruxelles-ul i-a dat Varşoviei un termen de o lună pentru a rezolva problemele identificate în ceea ce priveşte reforma în justiţie. 

„În ultima săptămână, unele lucruri s-au schimbat în Polonia, altele nu“, a afirmat vicepreşedintele Comisiei Europene.

„Nu vom accepta nicio formă de şantaj“

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernul polonez a afirmat că Executivul de la Varşovia „nu va accepta nicio formă de şantaj din partea oficialilor UE“.

„Nu vom accepta nicio formă de şantaj din partea oficialilor UE, în special un şantaj care nu se bazează pe fapte“, a spus Rafal Bochenek, citat de agenţia poloneză de ştiri PAP.

„Toate legile elaborate de Parlamentul polonez sunt conforme cu Constituţia şi normele democratice. Regretăm că (Frans) Timmermans, fără să cunoască proiectele de lege şi legislaţia poloneze, formulează critici nedrepte la adresa Poloniei“, a mai spus oficialul polonez.

La rândul său, ministrul adjunct de Externe pentru Afaceri Europene, Konrad Szymanski, a declarat că Bruxelles-ul „ar trebui să ia în considerare într-o mai mare măsură în hotărârile sale faptul că organizarea justiţiei intră în competenţa statelor membre, care iau propriile decizii în cadrul propriului lor proces politic şi legislativ“. 

„Polonia va răspunde concret şi în timp util la observaţiile Comisiei Europene“, a adăugat el. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite