
Parlamentul European a alocat două milioane de euro pentru monitorizarea presei şi a forumurilor online şi se va implica în dezbaterile euroscepticilor, în contextul temerilor că ostilitatea tot mai multor europeni faţă de blocul comunitar creşte. În iunie 2014 vor avea loc următoarele alegeri pentru europarlamentari.
Comunicatorii instituţionali al Parlamentului trebuie să aibă abilitatea de a monitoriza conversaţiile publice şi atmosfera în timp real pentru a răspunde rapid, pentru a se alătura şi pentru a influenţa conversaţia.
A cheltui aproape două milioane de euro pentru a transforma funcţionarii publici ai UE în agenţi de monitorizare pe Twitter în timpul orelor de lucru este risipă şi de-a dreptul ridicol.Paul Nuttall, europarlamentar britanic
Dreptul la replică al Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania, transmis redacţiei „Adevărul” pe data de 28 februarie 2013
În legătură cu articolul publicat pe adevarul.ro - „Uniunea Europeană va cheltui două milioane de euro pentru a răspunde postacilor eurosceptici", din 4 februarie 2013, Biroul de Informare al Parlamentului European specifică următoarele:
Articolul amestecă elemente diferite ale pregătirii pentru campania de informare pentru alegerile europene din mai 2014.
Parlamentul European doreşte să consolideze relaţia cu presa din Statele Membre şi de asemenea să realizeze o analiză calitativă a presei, inclusiv prin luarea in considerare a unor propuneri de modernizare a monitorizării presei din Statele Membre. Dar Parlamentul European nu a alocat 2 milioane euro pentru analiza presei din Statele Membre pe anul 2013, aşa cum eronat se specifică în articolul din Adevărul, ci ia in considerare estimarea unui necesar care ar putea ajunge la 907,000 euro pentru 2013, pentru presa din toate Statele Membre, în cazul în care se va aproba acest lucru.
Parlamentul European nu îşi propune să monitorizeze dezbaterile cetăţenilor europeni, fie ei euro-sceptici sau euro-entuziaşti, pe platformele de socializare. Parlamentul European e conştient de importanţa dialogului cu cetăţenii, inclusiv pe cale online, prin media de socializare, dar efortul bugetar amintit mai sus nu se referă la activităţile de comunicare prin intermediul "social media". Bugetul estimat mai sus este dedicat modernizării analizei calitative a mass media.
Pe de alta parte, Parlamentul European doreşte să intre într-un dialog direct cu cetăţenii prin intermediul reţelelor de socializare. De-a lungul timpului, Uniunii Europene i s-a reproşat lipsa de comunicare directă cu cetăţenii europeni. Acum când Parlamentul European doreşte să se conecteze la preocupările oamenilor şi să discute în mod direct cu aceştia, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare, i se reproşează dorinţa de a fi prezent şi de a furniza informaţii corecte pe platformele de comunicare online.
Documentul intern al Parlamentului European la care se referă articolul din Adevărul, citând articolul din 3 februarie din „The Telegraph", se referă în esenţă la efortul care trebuie făcut în ceea ce priveşte conectarea la preocupările opiniei publice, şi la faptul că efortul de comunicare trebuie să ţină seama de condiţiile specifice din Statele Membre.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: