Uniunea Europeană va cheltui două milioane de euro pentru a răspunde „postacilor” eurosceptici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarii lucrează la un cod de bune practici pentru campania de monitorizare a forumurilor
Europarlamentarii lucrează la un cod de bune practici pentru campania de monitorizare a forumurilor

Parlamentul European a alocat două milioane de euro pentru monitorizarea presei şi a forumurilor online şi se va implica în dezbaterile euroscepticilor, în contextul temerilor că ostilitatea tot mai multor europeni faţă de blocul comunitar creşte. În iunie 2014 vor avea loc următoarele alegeri pentru europarlamentari.

Executivul European se pregăteşte de campania electorală pentru alegerile din iunie 2014. Cheia noii strategii va fi folosirea de „unelte pentru monitorizarea opiniei publice” pentru „identificarea timpurie dacă dezbaterile de natură politică dintre utilizatorii reţelelor sociale şi deţinătorii de bloguri au potenţialul de a atrage interesul media şi al cetăţenilor”, se arată într-un document intern, obţinut de cotidianul britanic „The Telegraph”. 

Cheltuielile cu „analizarea calitativă a media” vor fi majorate cu peste 1,97 milioane de euro, potrivit propunerii de cheltuieli a Parlamentului European, văzută de jurnaliştii britanici. Peste 900.000 de euro din această sumă nu este acoperită de bugetul alocat, aşa că vor trebui strânşi în contextul în care aproape toate statele comunitare sunt nemulţumite de banii pe care-i virează Bruxelles-ului. 

„Atenţie sporită trebuie acordată acelor state în care se poate observa o creştere a gradului de euroscepticism”, se arată în document, care a primit avizul comisiilor din Parlamentul European încă de anul trecut. 

Comunicatorii instituţionali al Parlamentului trebuie să aibă abilitatea de a monitoriza conversaţiile publice şi atmosfera în timp real pentru a răspunde rapid, pentru a se alătura şi pentru a influenţa conversaţia. 

Comunicatorii instituţionali al Parlamentului trebuie să aibă abilitatea de a monitoriza conversaţiile publice şi atmosfera în timp real, pentru a înţelege subiectele în tendinţe şi pentru a avea capacitatea de a răspunde rapid, într-o manieră relevantă şi cu ţintă, pentru a se alătura şi pentru a influenţa conversaţia, de exemplu, prin furnizarea de date relevante pentru dărâmarea miturilor”, potrivit aceluiaşi document. 

Europarlamentarul britanic Paul Nuttall a atacat deja propunerea care, spune el, încalcă principiul neutralităţii a funcţionarilor publici ai UE, transformându-i pe aceştia în „patrule de supraveghere”, care monitorizează internetul pentru a aduce replici nesolicitate şi provocative în dezbateri online. 

A cheltui aproape două milioane de euro pentru a transforma funcţionarii publici ai UE în agenţi de monitorizare pe Twitter în timpul orelor de lucru este risipă şi de-a dreptul ridicol.  Paul Nuttall, europarlamentar britanic

„Mi se pare bizar că administraţia UE joacă un rol politic atât de explicit, cu scopul de a-i viza pe eurosceptici - acesta este codul folosit pentru partide precum UKIP, iar asta nu este nici pe departe neutralitate”, continuă britanicul. 

Europarlamentarii sunt conştienţi de faptul că programul le-ar putea crea o imagine negativă şi au demarat deja negocieri pentru a elabora un cod de bune practic al acestei campanii.

„Criza economică şi financiară, combinată cu ratele ridicate ale şomajului, în special în rândul tinerilor, a generat erodarea încrederii cetăţenilor în instituţiile europene... este evident că imaginea Uniunii are de suferit”, se arată în „codul” la care lucrează în prezent membrii Parlamentului European. 


Dreptul la replică al Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania, transmis redacţiei „Adevărul” pe data de 28 februarie 2013

În legătură cu articolul publicat pe adevarul.ro - „Uniunea Europeană va cheltui două milioane de euro pentru a răspunde postacilor eurosceptici", din 4 februarie 2013, Biroul de Informare al Parlamentului European specifică următoarele:

Articolul amestecă elemente diferite ale pregătirii pentru campania de informare pentru alegerile europene din mai 2014.

Parlamentul European doreşte să consolideze relaţia cu presa din Statele Membre şi de asemenea să realizeze o analiză calitativă a presei, inclusiv prin luarea in considerare a unor propuneri de modernizare a monitorizării presei din Statele Membre.  Dar Parlamentul European nu a alocat 2 milioane euro pentru analiza presei din Statele Membre pe anul 2013, aşa cum eronat se specifică în articolul din Adevărul, ci ia in considerare estimarea unui necesar care ar putea ajunge la 907,000  euro pentru 2013, pentru presa din toate Statele Membre, în cazul în care se va aproba acest lucru.

Parlamentul European nu îşi propune să monitorizeze dezbaterile cetăţenilor europeni, fie ei euro-sceptici sau euro-entuziaşti, pe platformele de socializare. Parlamentul European e conştient de importanţa dialogului cu cetăţenii, inclusiv pe cale online, prin media de socializare, dar efortul bugetar amintit mai sus nu se referă la activităţile de comunicare prin intermediul "social media". Bugetul estimat mai sus este dedicat modernizării analizei calitative a mass media.

Pe de alta parte, Parlamentul European doreşte să intre într-un dialog direct cu cetăţenii prin intermediul reţelelor de socializare. De-a lungul timpului, Uniunii Europene i s-a reproşat lipsa de comunicare directă cu cetăţenii europeni. Acum când Parlamentul European doreşte să se conecteze la preocupările oamenilor şi să discute în mod direct cu aceştia, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare, i se reproşează dorinţa de a fi prezent şi de a furniza informaţii corecte pe platformele de comunicare online.

Documentul intern al Parlamentului European la care se referă articolul din Adevărul, citând articolul din 3 februarie din „The Telegraph", se referă în esenţă la efortul care trebuie făcut în ceea ce priveşte conectarea la preocupările opiniei publice, şi la faptul că efortul de comunicare trebuie să ţină seama de condiţiile specifice din Statele Membre.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite