„Am trăit gratis, timp de 10 luni, la Malaga. E minunat!”, spune zâmbind Vincent Somers (28 de ani) din Belgia. Desigur, în tot acest timp, a muncit. Studentul la Cinematografie a lucrat ca voluntar într-o şcoală din Spania. „A fost o experienţă fantastică pe care o recomand tuturor”, adaugă Somers. Pe lângă Serviciul European de Voluntariat, lansat în UE în urmă cu două decenii, Comisia de la Bruxelles a iniţiat „Corpul European de Solidaritate” - un proiect ce se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. 

Cei care nu au un loc de instruire profesională sau care după încheierea studiilor nu şi-au găsit un loc de muncă pot găsi sprijin la instituţiile europene de resort. Comisarul european pentru buget şi resurse umane, vicepreşedintele CE Kristalina Georgieva, este încântată de ideea de a le oferi tinerilor o şansă peste hotare. „Tocmai acum, în vremea populismului şi a crizei, este important să ne cunoaştem mai bine”, declară doamna Georgieva. Comisia Europeană consideră noul „Corp de Solidaritate” şi o măsură menită să ducă la diminuarea şomajului în rândul tinerilor mai ales în ţările din sud-estul Europei.

Europäischer Freiwilligendienst -Vincent Somers (DW/B. Riegert)Vincent Somers, fost voluntar belgian în Spania

Voluntarii au de unde alege

În urmă cu doi ani şi jumătate, la preluarea mandatului, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis că fiecare tânăr va beneficia de un loc de muncă în termen de patru luni de la absolvirea studiilor. Până în 2020 Comisia şi-a propus ca prin Corpul de Solidaritate să ia parte la programe de voluntariat de 2 până la 12 luni aproximativ 100.000 de tineri europeni. Celor care optează pentru voluntariat li se vor asigura cazarea, masa, cheltuielile de deplasare şi banii de buzunar. Tinerilor care doresc să ia parte la programe de stagii şi ucenicii li se vor plăti cheltuielile de deplasare şi o diurnă.

Deputatul european Petra Kammerevert (SPD) este mai puţin încântată de noul proiect considerându-l, mai degrabă, activism din partea preşedintelui CE, Juncker. Corpul European de Solidaritate nu se deosebeşte deloc de vechiul Serviciu European de Voluntariat. „Cele două proiecte nu fac decât să dăuneze dacă acum sunt la concurenţă”, critică Petra Kammerevert. În opinia sa, proaspăta iniţiativă va înghiţi bani din proiectele deja existente.

Începând din 7 decembrie 2016, la adresa europa.eu/solidarity-corps se pot înscrie toţi doritorii de experienţe în străinătate. Cei care se înregistrează pot menţiona ţările în care vor să fie trimişi, dacă doresc experienţă în domeniul voluntariatului sau experienţă profesională, ce tip de activitate îi interesează şi ce experienţă au. Deşi înscrierea este posibilă de la vârsta de 17 ani, vârsta minimă de participare la un program este de 18 ani.

Europäischer Freiwilligendienst Berlaymont-Gebäudes (DW/B. Riegert)Logo pe clădirea Berlaymont (Bruxelles), sediul Comisiei Europene

ONG-urile caută voluntari

Schimburile sunt posibile în cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, dar şi în Norvegia, Liechtenstein, Islanda, Turcia şi Macedonia. Intermedierea este, în principiu, gratuită, însă nu se oferă şi garanţia obţinerii unui loc. Primele proiecte vor lua startul la începutul anului viitor. Multe organizaţii umanitare şi firme în căutare de noi talente sunt interesate.

Participanţii vor avea posibilitatea de a se implica în activităţi din domeniile educaţie, sănătate, integrare socială, distribuirea de alimente, construirea de adăposturi, primirea şi integrarea migranţilor, protecţia mediului sau prevenirea catastrofelor naturale. La finalul stagiului, fiecare voluntar sau ucenic va primi un certificat care detaliază activitatea desfăşurată prin intermediul Corpului European de Solidaritate.

Autor: Bernd Riegert / Claudia Ştefan - Deutsche Welle