UE este de acord cu amânarea Brexitului până pe 22 mai. Theresa May a acceptat. Ce se întâmplă dacă Parlamentul britanic refuză

UE este de acord cu amânarea Brexitului până pe 22 mai. Theresa May a acceptat. Ce se întâmplă dacă Parlamentul britanic refuză

Foto Shutterstock

Uniunea Europeană este de acord cu amânarea Brexitului doar până pe 22 mai, cu o zi înaintea alegerilor europarlamentare şi doar dacă acordul premierului britanic Theresa May va fi aprobat de parlamentul britanic, se arată în concluziile preliminare ale Consiliului European, obţinute de Politico.

UPDATE  Theresa May, de acord cu propunerea UE
 
Premierul britanic, Theresa May, a acceptat amânarea Brexit-ului oferită de Uniunea Europeană, a anunţat joi seară preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
 
„M-am întâlnit cu premierul May în mai multe rânduri în această seară pentru a fi sigur că Regatul Unit acceptă scenariile unei extinderi şi sunt încântat să confirm că avem un acord în această privinţă", a declarat Donald Tusk.
 
Acum urmează ca acordul cu privire la Brexit să fie adoptat de Camera Comunelor săptămâna viitoare. Dacă deputaţii britanici aprobă acordul divorţului, data Brexitului va fi amânată până la 22 mai.
 
În cazul unei noi respingeri, Londra va avea termen până la 12 aprilie să decidă dacă organizează alegeri europene. Acest lucru îi va permite atunci să ceară o nouă amânare a cărei dată nu a fost stabilită.
 
”Dacă decideţi să nu organizaţi alegeri, nu mai puteţi fi aici după alegerile europene orice s-ar întâmpla”, a rezumat preşedintele francez  Emmanuel Macron la ieţirea de la reuniune.
 
Theresa May şi-a reafirmat joi seara reticenţa de a participa la scrutinul european, declarându-se ”puternic defavorabilă ideei de a le cere britanicilor să participe la aceste alegeri, la trei ani după ce au votat să părăsească UE”.

În concluzie, Consiliul propune ca 22 mai să fie termenul limită pentru ieşirea Marii Britanii din UE, cu o zi înainte de alegerile europarlamentare, respingând astfel propunerea lui May privind data de 30 iunie.

„Consiliul European se angajează să cadă de acord, înainte de 29 martie, privind o amânare până pe 22 mai 2019, dacă acordul retragerii va fi aprobat săptămâna viitoare. Având în vedere că Marea Britanie nu doreşte să participe la alegerile europarlamentare, nu este posibilă o amânare după această dată”, se arată în concluzii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: