Ungurii imunizaţi cu vaccinuri ruseşti şi chinezeşti au probleme să călătorească în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ungariei, Viktor Orban, în vârstă de 57 de ani, s-a vaccinat cu serul de imunizare anti-COVID-19 al companiei chineze Sinopharm.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, în vârstă de 57 de ani, s-a vaccinat cu serul de imunizare anti-COVID-19 al companiei chineze Sinopharm.

Guvernul de la Budapesta va trebui sa negocieze cu fiecare stat al Uniunii Europene în parte, intrarea cetăţenilor maghiari pe teritoriul acestora deoarece şi-a vaccinat populaţia şi cu seruri neaprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului.

„Bula concurenţei pe piaţa vaccinuri anti Covid 19 s-a spart,” scrie presa maghiară. „Grupul de la Visegrad (format din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia, n.r.) nu a ajuns la un acord comun privind certificatele de vaccinare.”

„Uniunea Europeană (UE) intenţionează să re-permită libera circulaţie între statele membre în această vară. Soluţia pentru călătorii în străinătate este Cartea verde europeană COVID-19. Cu toate acestea, pentru Ungaria, deschiderea va însemna o activitate diplomatică suplimentară, întrucât o parte a populaţiei a fost vaccinată cu vaccinuri neaprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Budapesta încearcă să rezolve consecinţele deciziei sale riscante de gestionare a epidemiei, luată în această primăvară, prin acorduri bilaterale cu fiecare stat.”

Decizia unilaterală a Ungariei s-a lovit de o altă problemă neaşteptată: „Miniştrii de externe ai V4 (Grupul de la Visegrad, n.r.) nu au reuşit să cadă de acord asupra recunoaşterii reciproce a certificatelor de vaccinare.”

Problema Ungariei vine în urma achiziţionării unilaterale de vaccinuri ruseşti şi chineze, neaprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Facilitarea călătoriilor în interiorul Uniunii, pentru cetăţenii statelor membre, va fi posibilă doar pentru cei vaccinaţi cu produsele aprobate de autoritatea europeană şi cumpărate în comun, într-un mare efort financiar, logistic şi politic. Ieşind din această politică asumată în comun de cei 27, Budapesta se trezeşte acum în situaţia de a negocia recunoaşterea certificatelor sale de vaccinare cu fiecare stat membru în parte.

„De fapt, problema afectează doar cetăţenii maghiari, întrucât guvernul Orbán, în opoziţie cu planul de vaccinare unificat al UE, a importat şi vaccinuri chineze şi ruse în ţară, în încercarea de a obţine un avantaj politic intern, fără succes,” adaugă jurnaliştii maghiari, citat'i de RFI.

Premierul Orban a mizat pe faptul că europenii vor fi nevoiţi, în cele din urmă, să apeleze şi ei la ruşi şi la chinezi deoarece nu vor avea la dispoziţie suficiente doze pentru a-şi imuniza cetăţenii. Un calcul care s-a dovedit greşit.

După un impas la începutul primăverii, există acum pentru toată lumea vaccinuri aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Şi chiar dacă Ungaria luase la început un avans în vaccinare, datorită dozelor ruseşti şi chinezeşti, acum tot mai multe ţări o ajung din urmă.

Înţelegând în ce încurcătură a intrat, guvernul maghiar a început negocieri bilaterale pentru acceptarea cardului său de vaccinare. Dar cu ce rezultate?

Cu câteva zile în urmă, guvernul anunţa că Slovenia, Serbia, Muntenegru, Turcia, Bahrein şi Croaţia vor accepta cardurile maghiare. În Croaţia, însă, cardul nu este suficient. Turiştii unguri trebuie să prezinte şi documentul de vaccinare propriu-zis. 

Austria, Germania, Franţa şi Marea Britanie nu acceptă cardul emis de Ungaria şi solicită un test PCR negativ efectuat în ultimele 72 de ore sau un test antigen negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Şi nici măcar partenerii din grupul Vişegrad nu şi-au dat acordul pentru documentul ungar. 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, în vârstă de 57 de ani, s-a vaccinat cu serul de imunizare anti-COVID-19 al companiei chineze Sinopharm.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite