Ungaria vrea să vadă alternative pentru importurile de gaze naturale şi de petrol din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EAP-EFE
FOTO EAP-EFE

Ungaria aşteaptă să primească de la UE alternative de aprovizionare înainte de a lua o decizie cu privire la alăturarea la un embargo asupra importurilor de petrol şi gaze naturale din Rusia, a declarat joi şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, citat de Reuters.

Ungaria s-a opus ferm până acum oricărui embargo asupra importurilor de petrol şi gaze naturale din Rusia, dar de-acum aşteaptă propuneri alternative.

Reticenţa ei? Ungaria este dependentă în proporţie de 80% de gazele naturale şi în proporţie de 65% de petrolul din Rusia.

Germania va sista până la sfârşitul acestui an importurile de petrol din Rusia, în timp ce Italia va face un demers similar în următoarea perioadă.

Solicitat să comenteze dacă Ungaria se va opune prin veto unor sancţiuni UE împotriva gazelor naturale şi petrolului din Rusia, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al lui Viktor Orban, a răspuns: „Am dori mai întâi să vedem ce fel de propuneri sunt pe masă şi dacă există o alternativă pentru a înlocui resursele care vin din Rusia”.

Evocând subiectul gazelor, oficialul ungar a estimat că oprirea importurilor ar duce la alunecarea economiei ţării sale „într-o recesiune profundă”, şi nu doar a ei, ci şi a Germaniei. 

„În ceea ce priveşte petrolul, nici aici situaţia nu este mult mai favorabilă, dar sunt totuşi mai multe alternative”, a declarat Gulyas, citat de Reuters.

El a mai atras atenţia asupra faptului că ar fi nevoie de mai multe luni, poate chiar de un an, şi de sute de miliarde de forinţi pentru ca societatea petrolieră MOL să-şi adapteze rafinăriile pentru procesarea petrolului care nu este importat din Rusia.

UE şi-a stabilit ca obiectiv să reducă anul acesta cu două treimi importul de gaze naturale din Rusia. Ţinta sa este ca până în 2027 să nu mai depindă deloc de importurile energetice din Rusia, notează Reuters.

Statele Unite au anunţat în martie că vor livra anul acesta Europei o cantitate suplimentară de gaze naturale lichefiate (GNL) echivalentă cu un volum de 15 miliarde de metri cubi, cu obiectivul de a ajunge în timp la 50 de miliarde de metri cubi pe an. Importurile de gaze naturale din Rusia se ridică la circa 155 de miliarde de metri cubi pe an UE. 

Ministrul italian al Tranziţiei Ecologice, Roberto Cingolani, efectuează în prezent, împreună cu colegul său de Externe, Luigi Di Maio, un turneu de două zile în Angola şi în Republica Democratică Congo (RDC), în vederea încheierii unor noi contracte de aprovizonare cu gaze naturale.

„Suntem pe cale să ne diversificăm, cu o mare rapiditate, sursele de aprovizionare”, a declarat Cingolani pentru „La Stampa”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite