Ungaria votează. Viktor Orban rămâne favorit, în timp ce extrema dreaptă înregistrează o ascensiune puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii maghiari se prezintă astăzi la urne pentru a vota componenţa Parlamentului pentru următorii patru ani, într-un tur de scrutin pe care marile agenţii îl prezintă drept previzibil. Partidul de guvenământ condus de premierul Viktor Orban, Fidesz, este marele favorit al alegerilor legislative din Ungaria, fiind creditat cu peste 46% din intenţiile de vot ale populaţiei.

Coaliţia formaţiunilor de stânga din Ungaria nu are prea multe şanse pentru a devansa actualul partid aflat la conducere, întrucât ultimele sondaje o creditează cu maxim 31% dintre voturi.

Surpriza acestui tur de scrutin este partidul de extremă dreapta, Jobbik, care a înregistrat o creştere remarcabilă în ultimele luni. Ultranaţionaliştii de la Jobbik pot înregistra între 15 şi 21% din voturile maghiarilor, practic cel mai mare scor electoral din istoria partidului.

„Schimbarea Guvernului este posibilă dacă nivelul de participare este suficient de mare", a dat asigurări Gordon Bajnai, un fost premier tehnocrat (2009-2011) şi unul dintre liderii alianţei de stânga, care a votat imediat după deschierea secţiilor de votare, la ora 7.00, la Budapesta.

Viktor Orban, în vârstă de 50 de ani, a efectuat un "presing", în ultimele zile, în vederea mobilizării susţinătorilor, de teamă că aceştia ar putea considera victoria ca şi obţinută şi nu s-ar mai prezenta la vot.

Sâmbătă la Debrecen, premierul Viktor Orban, un pasionat al fotbalului, a cerut oamenilor să se mobilizeze la vot, în vederea „meciului care va începe la ora 7, cu scorului 0-0“. Deşi Fidesz este favorit, analiştii rezultatele scrutinului pentru a vedea dacă partidul lui Orban va realiza din nou o super-majoritate în Parlament, asemănătoare celei din 2010.

În cazul în care conservatorii nu reuşesc să mai obţină o majoritate de două treimi, dezbaterea va reapărea în viaţa politică ungurească, consideră politologii, care apreciază că este improbabil ca Jobbik să obţină un scor mai bun ca stânga.

Secţiile de votare se vor închide la ora 17.00 GMT (20.00, ora României), când sunt aşteptate primele estimări.

Potrivit Mediafax, aproximativ 8,2 milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a alege 199 de deputaţi - printr-un scrutin într-un singur tur - dintre care 106 la nivel local, iar restul pe liste de partid la nivel naţional.

„Eu votez pentru Orban. Cred că patru ani nu sunt suficienţi pentru ca un partid să-şi realizeze planurile", apreciază o casieră, Bélané Kovacs, în vârstă de 34 de ani. "Cred că economia este pe drumul cel bun", adaugă ea, iar scandaluri "există şi la alţii".

„Nu am încredere nici în stânga, nici în dreapta. Eu cred că există suficienţi oameni care s-au săturat de această opoziţie care ne divizează ţara", a declarat pentru AFP un măcelar, Gergely Kormos, în vârstă de 40 de ani, care se declară „progresist şi proeuropean".

Bruxelles: România şi Ungaria, oile negre ale democraţiei în UE

Comisia Europeană a adoptat marţi un nou set de reguli organizat în trei etape, care permite intervenţia preventivă în cazul încălcării principiilor statului de drept, în statele membre, informează Agerpres. Rugată să dea exemple privind „ameninţarea sistemică" la adresa statului de drept, vicepreşedintele Viviane Reding a prezentat cazurile României şi Ungariei.

Potrivit ultimelor sondaje, partidul premierului Viktor Orban va câştiga alegerile parlamentare din Ungaria

Într-un sondaj realizat la jumătatea lunii martie , Fidesz a fost creditat cu 32 la sută din intenţiile de vot, înregistrând o creştere de doi la sută faţă de luna precedentă. Ultima dată Fidesz a atins acest nivel de popularitate în urmă cu trei ani. Lista comună a stângii şi  a  liberalilor s-a menţinut la 23 la sută. A crescut şi procentul ecologiştilor de la LMP, („Se poate altă politică”)- de la doi la patru la sută, analiştii prevăzând că este posibil ca până la 6 aprilie să depăşească pragul electoral de cinci la sută. Dar cea mai mare creştere a fost înregistrată de partidul de extremă dreapta Jobbik. care a ajuns la 11 la sută în condiţiile în care, în urmă cu două luni se cifra la şase la sută.

Interdicţia asupra lui Gabor Vona, o măsură luată cu întârziere

Autorităţile din România au început demersurile pentru a interzice de-acum înainte prezenţa în ţara noastră a lui Gabor Vona, liderul partidului de extremă dreaptă din Ungaria, „Jobbik”. Motivul, propagandă revizionistă.

Să nu uităm ca una dintre lozincile purtate şi strigate în timpul demonstraţiei de la Târgu-Mureş a fost „să piară Trianonul”, referire la acordul de pace de la sfârşitul Primului Război Mondial când Transivania, până atunci parte a Ungariei, a revenit României, alături de cererile de autonomie.

Budapesta: Mazihisz va boicota comemorarea Holocaustului, organizată de guvernul Orban

Adunarea extraordinară a MAZSIHISZ- Federaţia Comunităţilor Evreilor din Ungaria – desfăşurată pe 9 februarie a.c., a decis ca, deocamdată, să nu participe la ceremoniile de comemorare a  deportărilor evreilor din Ungara (şi din Transilvania de nord) care au avut loc în urmă cu 70 de ani, în primăvara-vara lui 1944.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite