Ungaria. Viktor Orban îşi face sistem paralel de tribunale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban

Ungaria a adoptat miercuri o lege pentru a înfiinţa instanţe de judecată aflate sub directa supraveghere a ministrului justiţiei. Acesta va numi şi va promova judecătorii care se vor ocupa de cazurile ce privesc administraţia publică, inclusiv chestiuni sensibile din punct de vedere politic, cum ar fi legea electorală, corupţia şi dreptul la protest, scrie York Times.

Instanţele administrative vor prelua cazurile legate de problemele guvernamentale, precum taxarea şi alegerile administrate în prezent în sistemul juridic principal. Guvernul a declarat că instanţele judecătoreşti vor fi prezidate de judecători independenţi care vor putea să gestioneze cazurile mai eficient.

Ministrul Justiţiei va avea o mare putere în numirea judecătorilor şi va supraveghea bugetele instanţelor. Grupurile pentru apărarea drepturilor omului susţin că măsura a compromis separarea puterilor executive şi judiciare prin ceea ce reprezintă un pas mai departe spre autoritarism făcut de către prim-ministrul de dreapta, Viktor Orban.

,,(Legea) reprezintă o ameninţare gravă la adresa statului de drept în Ungaria şi contravine valorilor pe care Ungaria le-a acceptat la momentul aderării la Uniunea Europeană", a afirmat într-o declaraţie grupul pentru drepturile Comitetul de la Helsinki.

,,Având în vedere că proiectul de lege subminează separarea puterilor, graniţele dintre puterea executivă şi cea judiciară din Ungaria vor fi estompate şi ar putea deschide calea pentru intervenţia politică a guvernului", au adăugat reprezentanţii grupului.

Ziarul american subliniază că prin crearea unui sistem paralel de tribunale, Ungaria cimentează controlul politic asupra sistemului judiciar. Ungaria se confruntă deja cu măsura disciplinară a activării Articolului 7, ce ar putea duce până la suspendarea dreptului de vot al Budapestei, Financial Times anticipează noi conflicte cu Comisia Europeană, mai ales că Bruxelles-ul a avut deja dispute similare şi cu Polonia şi România cu privire la reformele din sistemul lor judiciar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite