Ungaria. Viktor Orban doseşte statuia lui Imre Nagy, eroul din timpul invaziei sovietice din 1956. Opoziţia îl acuză pe premier de revizionism istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia lui Imre Nagy
Statuia lui Imre Nagy

Statuia din bronz a lui Imre Nagy, instalată în 1996, în apropierea parlamentului ungar, în Piaţa Kossuth, urmează să fie transferată într-un loc mai puţin vizibil şi înlocuită de o replică a unui monument dedicat victimelor regimului comunist al lui Bela Kun, care a condus revoluţia bolşevică din Ungaria în 1919.

Această statuie  este una dintre cele mai fotografiate din Budapesta.Imre Nagy este considerat un erou naţional în Ungaria. El a fost unul dintre liderii revoltei maghiare din 1956, care a fost zdrobită de Armata Roşie. Imre Nagy a fost închis şi executat în 1958.

Mai mulţi membri ai guvernului lui Viktor Orban l-au numit recent pe Imre Nagy "unul dintre cei mai răi comunişti", acuzându-l că a fost un colaborator al KGB-ului sovietic în vremurile staliniste.

Opoziţia spune că monumentul dedicat victimelor „terorii roşii“ din 1919 este o modalitate pentru guvern de a continua propaganda naţionalistă. Orban consideră că patruzeci de ani de comunism au rupt sentimentul naţional al poporului său care cade prea uşor "în negarea de sine".

"Revoluţia conservatoare", decretată de şeful guvernului, nu face parte din societate. După impunerea unor cursuri de religie şi etică în colegii, guvernul conservator a distribuit în grădiniţe, la începutul lunii septembrie, un kit educaţional cu poezii, cântece şi jocuri folclorice tradiţionale. 

Premierul conservator ungar Viktor Orban a fost dur criticat de opoziţie vineri pentru că a dispus mutarea unei statui a lui Imre Nagy, unul dintre predecesorii săi considerat un erou al rezistenţei faţă de intervenţia sovietică din 1956, relatează AFP.

Partidele de opoziţie l-au acuzat vineri pe Orban de revizionism istoric şi de faptul că încearcă să-l reabiliteze pe Miklos Horthy, lider al Ungariei între cele două războaie mondiale care a încheiat alianţa cu regimul nazist.

Susţinătorii liderului naţionalist susţin, pe de altă parte, că obiectivul său este de a reda spaţiilor publice ale Budapestei înfăţişarea pe care o aveau înainte de Al Doilea Război Mondial şi de a înlătura urmele perioadei comuniste, care a luat sfârşit în 1989.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite