Ungaria şi Polonia vor înfiinţa un institut comun privind statul de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zbigniew Rau (stânga) şi Peter Szijjarto FOTO EPA-EFE
Zbigniew Rau (stânga) şi Peter Szijjarto FOTO EPA-EFE

Ungaria şi Polonia vor înfiinţa un institut comun privind statul de drept, organism menit să facă evaluări pentru întreaga Uniune, scrie Reuters, citând un anunţ al ministrului ungar de Externe Peter Szijjarto.

Luate în colimator pentru nerespectarea statului de drept, Polonia şi Ungaria au decis să contacareze acuzaţia cu o institut comun în acest domeniu. Anunţul a fost făcut luni de către Peter Szijjarto după ce s-a întâlnit cu omologul său polonez Zbigniew Rau.

„Scopul institutului comparativ va fi să nu fim luaţi de proşti” şi să nu se aplice standarde duble, a spus şeful diplomaţiei ungare.

Potrivit lui Szijjarto, raportul UE privind statul de drept în Ungaria va fi mai degrabă o declaraţie politică, nu o evaluare bine întemeiată.

Polonia şi Ungaria sunt angrenate de mai mulţi ani într-o luptă cu UE din cauza acuzaţiilor de diminuare a standardelor democratice. Conducătorii lor sunt sub presiune pentru că au plasat tribunalele şi judecătorii, media şi mediul academic, ONG-urile şi grupurile care militează pentru drepturile omului sub control guvernamental direct.

În iulie, blocul comunitar s-a pus de acord ca viitorul buget multianual pentru perioada 2021-2027, în valoarea de 1.000 de miliarde de euro, şi accesul la fondul de relansare pentru pandemie ,în valoare de 750 de miliarde de euro, să includă condiţii de respectare a statului de drept. Detaliile nu au fost stabilite definitiv. În timp ce Parlamentul European cere condiţii mai aspre decât cele convenite la summit, Varşovia şi Budapesta ameninţă să-şi folosească dreptul de veto pentru a bloca orice propunere care le-ar afecta alocările de fonduri.

Într-un interviu acordat vineri pentru Reuters, premierul ungar Viktor Orban a respins acuzaţia precum că ar submina democraţia. Marţi, Orban a cerut demisia vicepreşedintei Comisiei Europene (CE) Vera Jourova, însărcinată cu valorile şi transparenţa, acuzând-o de „denigrarea” Ungariei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite