Ungaria: Orbán şi "campania morţii"

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orbán este premierul Ungariei din 2010
Viktor Orbán este premierul Ungariei din 2010

Victoria lui Viktor Orbán la alegerile din primăvara viitoare nu este sigură. Astfel că opoziţia a devenit ţinta unei bizare campanii de denigrare. Doi politologi au fost transformaţi în ţapi ispăşitori.

Totul a început printr-un citat falsificat. La începutul lunii ianuarie mass media apropiate guvernului ungar au insinuat că reputatul politolog Péter Krekó ar fi cerut opoziţiei să propage refuzarea vaccinării, astfel încât să moară cât mai mulţi oameni. Vina pentru aceste victime ale pandemiei ar putea fi aruncată de opoziţie pe umerii premierului Viktor Orbán, asigurând înfrângerea sa la urne - mai afirmau mediile citate. Şi Orbán personal a făcut referire la această aşa-zisă afirmaţie a lui Krekó într-un interviu. "Răutatea nu are limite", a conchis el.

image

Politologul Peter Krekó a primit numeroase ameninţări cu moartea

Dar Krekó nu a spus nimic de genul acesta. Politologul a declarat mai degrabă revistei bruxelleze "Politico", la finele lunii decembrie, că pentru Orbán ar putea avea "urmări politice" dacă el şi guvernul său fac prea mare reclamă vaccinurilor nepopulare în Ungaria Sputnik V şi Sinopharm din Rusia şi China, fiindcă aceasta ar putea submina disponibilitatea şi aşa scăzută a ungarilor de a se vaccina.

Chiar dacă declaraţia lui Krekó a fost clară, publicistul Zsolt Bayer, un rasist şi radical de dreapta, prieten apropiat al lui Orbán şi membru fondator al partidului guvernamental Fidesz, a demarat o petiţie online împotriva lui Krekó şi a "campaniei sale a morţii". De atunci politologul şi familia sa au primit numeroase ameninţări cu moartea. În presa fidelă lui Orbán au apărut sute de articole denigratoare la adresa lui Krekó.

image

Zsolt Bayer a iniţiat o petiţie împotriva "campaniei morţii" a lui Krekó

Miercuri, 7 aprilie, un lider marcant al Fidesz a reiterat în timpul unei dezbateri din plenul Parlamentului acuzaţiile împotriva politologului, deşi între timp există două decizii ale instanţei care atestă că afirmaţiile despre Krekó sunt false. "Este foarte deranjant", a declarat Krekó pentru DW. "Între timp am fost transformat într-un personaj malefic de proporţii mitice", a adăugat el.

Acuzaţii inventate

Atacul asupra politologului ungar nu este doar lipsit de precedent. El marchează şi începutul unei ofensive politice de proporţii împotriva opoziţiei ungare. De la începutul anului, Viktor Orbán, guvernul său, partidul său şi presa apropiată guvernului acuză opoziţia fără încetare că duce o "campanie mortală" împotriva vaccinărilor anti-Covid

La fel cum afirmaţia lui Krekó nu există în realitate, nici campania respectivă nu există. Cele mai importante şase partide de opoziţie, care au format la sfârşitul anului trecut o coaliţie electorală, îi tot încurajează pe cetăţeni să se vaccineze. Ele critică însă folosirea serurilor rusesc şi chinezesc înainte ca acestea să fie autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA).

Sputnik a fost aprobat în ciuda avertismentelor unor specialişti

Sputnik V şi Sinopharm au primit în ianuarie lumină verde din partea Institutului Naţional al Medicamentelor din Ungaria (OGYÉI), deşi unii din experţii consultaţi de OGYÉI au recomandat amânarea aprobării până la publicarea verdictului EMA. Institutul ungar nu a ţinut însă cont de această recomandare.

image

Vaccinul chinezesc Sinopharm a sosit pe aeroportul din Budapesta pe 16 februarie 2021

Astfel, Ungaria este până acum singura ţară membră a UE care foloseşte cele două vaccinuri. Normele UE permit, ce-i drept, folosirea la nivel naţional a unor vaccinuri încă neaprobate de EMA în situaţii de urgenţă. Dar majoritatea ţărilor UE aşteaptă decizia autorităţii competente europene şi nu iau decizii unilaterale.

Crize guvernamentale din pricina vaccinului rusesc

Ce crize politice poate provoca acest subiect se poate vedea în Slovacia şi Cehia. În Slovacia premierul Igor Matovič a demisionat săptămâna trecută după o dispută a coaliţiei la putere legată de folosirea serului Sputnik V. Marţi, 6 aprilie, Institutul Slovac pentru Controlul Medicamentelor (SUKL) a refuzat să aprobe folosirea Sputnik V. În Cehia, ministrul Sănătăţii a fost destituit miercuri, 7 aprilie, fiindcă a recomandat folosirea Sputnik V abia după ce serul va fi aprobat de EMA.

image

Vaccinul rusesc Sputnik V

Chiar dacă opoziţia ungară exprimă doar poziţia adoptată de majoritatea ţărilor UE, şi nu face în general o campanie împotriva vaccinării, atacurile împotriva ei sunt deosebit de agresive în presa pro-guvernamentală. Liderii opoziţiei sunt prezentaţi aproape în fiecare zi ca trădători de patrie sau inamici ai naţiunii care "încearcă să obţină profit de pe urma morţii şi suferinţei", după cum titra zilele trecute ziarul guvernamental neoficial Magyar Nemzet.

"Păcatul" opoziţiei

Personal, Orbán se exprimă mai puţin agresiv, deşi susţine cam acelaşi lucru. Pe 2 aprilie, în ultimul său interviu săptămânal de vineri, el a calificat aşa-zisa campanie a opoziţiei împotrva vaccinărilor drept "păcat" şi a pus întrebarea retorică dacă politicienii de opoziţie au conştiinţa împăcată când mor oameni care i-au ascultat şi nu s-au dus să se vaccineze.

Motivele actualei campanii împotriva opoziţiei sunt evidente. Realegerea lui Orbán în primăvara viitoare este în primejdie, potrivit sondajelor actuale. Mulţi sunt nemulţumiţi de egolatria premierului şi de afacerile de corupţie din anturajul său. În plus, managementul de combatere a pandemiei de coronavirus a avut un parcus sinuos lunile trecute, între relaxare şi lockdown.

image

Între relaxare şi lockdown: trecători în Budapesta

În prezent, rata mortalităţii de Covid este în Ungaria printre cele mai ridicate în Europa. Situaţia este aparent dramatică în multe spitale, deşi nu există informaţii verificate în acest sens, fiindcă guvernul Orbán a interzis accesul presei independente în clinici şi centre de vaccinare. Împotriva interdicţiei au protestat atât mass media independente cât şi Colegiul Medicilor din Ungaria (MOK), dar fără succes.

image

Situaţia din spitalele ungare e necunoscută fiindcă presa nu are acces

"Un discurs raţional a devenit imposibil"

Concomitent, graţie campaniei guvernamentale forţate de vaccinare, mai mult de un sfert din populaţia adultă a ţării a primit deja primul vaccin. Orbán are nevoie urgentă de acest succes pentru repornirea economiei naţionale. Din pricina îndelungatelor restricţii dictate de pandemie, Ungaria este ameninţată de o criză economică, a cărei dimensiune nu poate fi încă întrezărită

În căutare de ţapi ispăşitori, politicienii Fidesz şi presa pro-guvernamentală au pus ochii pe încă un politolog cunoscut: Attila Tibor Nagy. O afirmaţie a sa privind posibila strategie de campanie a opoziţiei a fost astfel răstălmăcită încât şi el s-a trezit autor al unei "campanii a morţii". Cu un an înaintea alegerilor parlamentare "starea de spirit devine tot mai încinsă", a declarat el pentru DW. "Un discurs politic raţional nu mai este posibil în Ungaria. Constat asta pe pielea mea", a conchis el.

Keno Verseck - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite