Ungaria să declară pregătită să reia exporturile în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin (stânga) în timpul vizitei în Ungaria, discutând cu premierul ungar Viktor Orban FOOT AP
Vladimir Putin (stânga) în timpul vizitei în Ungaria, discutând cu premierul ungar Viktor Orban FOOT AP

Firmele ungureşti sunt pregătite să reia de îndată exporturile în Rusia, în cazul în care autorităţile ruseşti în domeniul siguranţei alimentare ridică embargoul, în aprilie, în urma unor verificări, a declarat un oficial ungur sâmbătă, relatează MTI.

Aceste verificări urmează să aibă loc în perioada 20-30 aprilie, a declarat telefonic, de la Kazan, în Tatarstan, Gyula Budai, însărcinat la nivel ministerial cu măsurile comerciale externe declanşate de către embargoul rus. El a participat la întâlnirea unei comisii interguvernamentale ruso-ungare, la Kazan, în perioada 9-10 aprilie, precizează agenţia.

O echipă de experţi veterinari ruşi urmează să "auditeze" 22 de firme ungureşti, majoritatea de procesare a cărnii, pentru a stabili dacă respectă reglementările ruseşti. Aceste companii au trecut cu succes de verificări similare, înainte de impunerea emabrgoului, a precizat Budai. El a apreciat că verificările preconizate vor fi trecute cu succes, subliniind că reglementările ungureşti în domeniul securităţii alimentare sunt printre cele mai sricte din Europa.

Budai a reiterat totodată că Ungaria, în calitate de stat membru UE, respectă "integral" sancţiunile impuse Rusiei din cauza crizei din Ucraina şi a adăugat că Budapesta se pregăteşte deja pentru "perioada de după sancţiuni".

Pe de altă parte, nici fostul premier ungur Ferenc Gyurcsany, liderul Coaliţiei Democratice (DK), şi nici Csaba Molnar, vicepreşedintele partidului, nu se află printre persoanele vizate de sancţiunile impuse de Rusia, a anunţat DK sâmbătă, citat de MTI.

Cotidianul Izvestia scria în urmă cu peste două săptămâni că 15 cetăţeni unguri, inclusiv un fost premier, au primit interdicţia de a pătrunde pe teritoriul Rusiei.

Ca atare, partidul a solicitat Ambasadei Rusiei informaţii suplimentare. În răspunsul oficial, ambasada a precizat că nici Gyurcsany şi nici Molnar nu se află printre persoanele vizate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite