Ungaria cere Ucrainei să anuleze noua Lege a educaţiei, avertizând că va bloca eforturile sale diplomatice

Ungaria cere Ucrainei să anuleze noua Lege a educaţiei, avertizând că va bloca eforturile sale diplomatice

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto FOTO Arhivă

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a cerut din nou Ucrainei să anuleze noua Lege a educaţiei, ameninţând că în caz contrar îi va bloca toate eforturile diplomatice şi va cere sancţionarea ei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a afirmat că soarta ungurilor din străinătate nu este negociabilă şi a cerut Ucrainei să anuleze noua Lege a educaţiei.

„Vom cere pănă la capăt anularea acestei legi (…). Nu poate exista un compromis în acest caz“, a declarat Szijjarto, citat de lenta.ru.

Marţi, Guvernul ungar a anunţat că va cere revizuirea Acordului de Asociere UE-Ucraina.

În opinia Budapestei, noua Lege a educaţiei din Ucraina este discriminatorie.

Într-un interviu publicat miercuri de Kronika, o publicaţie în limbă maghiară din Cluj-Napoca, Peter Szijjarto spune că Budapesta fusese pregătită să blocheze şi aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), înainte de a primi promisiunea de soluţionare a situaţiei Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş.

„Actuala politică externă patriotică va merge până la (măsuri) extreme pentru a întări ţara şi comunităţile maghiare de peste graniţe“, a subliniat şeful diplomaţiei de la Budapesta pentru Kronika, preluată de agenţiile de presă MTI şi Agerpres.

Noua Lege a Educaţiei din Ucraina, adoptată la începutul lunii septembrie, limitează predarea în limba maternă doar la nivelul claselor primare. Legea afectează şi comunităţile de români din teritoriile din Maramureş, Bucovina şi Basarabia aflate în prezent în componenţa Ucrainei.

citeste totul despre: