Ungaria: numărul viitorilor parlamentari va scădea de la 386 deputaţi, la 199

Ungaria: numărul viitorilor parlamentari va scădea de la 386 deputaţi, la 199

Pallamentul de la Budapesta

Noua lege electorală din Ungaria, pe baza căreia se vor desfăşura alegerile legislative din 2014, cuprinde câteva noutăţi interesante. În primul rând, se reduce numărul deputaţilor, scrie presa maghiară.

Ştiri pe aceeaşi temă


Până acum parlamentul unicameral al Ungariei avea 386 de deputaţi, acum vor fi doar 199. dintre aceştia 106 vor fi aleşi în colegii şi 93 pe liste de partid. Pe de altă parte, prevederea cea mai importantă , înregistrarea prealabilă a alegătorilor, care a stârnit proteste şi controverse, a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională.

Înregistrarea se menţine în anumite cazuri- la persoanele care nu au un domiciliu stabil,  sau  la persoane din ţările vecine cu dublă cetăţenie, obţinute nu în ultimii ani ci care dispuneau de ea mai demult. Se vor înregistra şi cei care se declară că aparţin unei minorităţi naţionale şi vor să voteze lista minorităţilor.

Se modifică şi regulile de campanie. Campania electorală va ţine 50 de zile şi se va încheia chiar în ziua votării. Chiar şi în această zi, cu excepţia organizării de adunări electorale,  reprezentanţii partidelor pot încerca să-i convingă pe alegători să-i voteze, dar dialogul poate fi purtat la o distanţă de peste 150 de metri de la centrele de vot.

Curtea Constituţională a respins de asemenea propunerea ca, în timpul campaniei,  materialele de propagandă electorală să fie publicate doar în media publică. Astfel, indiferent dacă sunt de stat sau particulare, mediile pot participa în campanie în condiţii egale.

Alegerile parlamentare vor fi organizate într-un singur tur, la redistribuire vor fi favorizate partidele care au obţinut multe voturi iar la colegii va câştiga cel care a obţinut o majoritate relativă. Adică, în cazul a cinci candidaţi, dacă cel mai mare procent va fi de 20 la sută, candidatul câştigă mandatul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările