Unde a ajuns criza UE: Grecia şi Ungaria, în concursul pentru indisciplină. Zona non euro se revoltă, iar tratatul fiscal e negociat de miniştrii de finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria, Grecia şi din nou soluţiile pentru criza economică vor domina dezbaterile de săptămâna viitoare de la Bruxelles care debutează cu întâlnirea miniştrilor de finanţe din zona euro, continuă cu cea a miniştrilor UE tot pe tema crizei în timp ce şefii diplomaţiilor europene decid luni asupra sancţiunilor în dosarul nuclear al Iranului.

Ungaria, Grecia şi din nou soluţiile pentru criza economică vor domina dezbaterile de săptămâna viitoare de la Bruxelles care debutează cu întâlnirea miniştrilor de finanţe din zona euro, continuă cu cea a miniştrilor UE tot pe tema crizei în timp ce şefii diplomaţiilor europene decid luni asupra sancţiunilot în dosarul nuclear al Iranului.

Discuţiile de la masa zonei euro: tratatul fiscal şi nemulţumirile statelor noi

Cei 17 miniştrii de finanţe au zonei euro se întâlnesc luni după amiază, 23 ianuarie, în cadrul Eurogrup, şi încep discuţiile politice pe conţinutul viitorului tratat fiscal în privinţa căruia sunt aşteptate decizii la finalul lunii la Consiliul informal al zonei euro. Câteva puncte sensibile din draftul de tratat - ajuns la a patra versiune - vor trebui clarificate la Eurogrup luni şi apoi la ECOFIN - întâlnirea miniştrilor de finanţe toate cele 27 de state membre care are loc marţi, 24 ianuarie, la Bruxelles. Potrivit mai multor surse cele mai controvesate aspecte sunt:

1. Propunerea potrivit căreia doar statele care semnează tratatul vor putea apela la resursele fondului pentru zona euro

2. Participă sau nu statele non euro la summiturile euro aşa cum a cerut Polonia al cărei premier a anunţat că ar putea condiţiona semnarea viitorului tratat fiscal de participarea la dezbaterile privind viitorul monedei unice. Citeşte care sunt condiţiile Poloniei

Ungaria va fi şi ea în discuţiile ministrilor de finanţe după ce a fost avertizată de Comisia Europeană în privinţa pericolului de a intra în procedură de deficit excesiv. Măsurile luate de Budapesta nu sunt suficiente pentru a pune problema deficitului pe o traiectorie sustenabilă, a averizat vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn.

Citeşte şi: Fondurile europene ar putea fi suspendate. Ce sancţiuni riscă Ungaria din cauza deficitului

Citeşte şi: Ungaria are la dispoziţie o lună să repare trei chestiuni legislative în care Bruxelles-ul a transmis un avertisment dur: tratatul UE este încălcat

Grecia continuă să rămână o problemă pentru zona euro după negocieri tensionate legate de aşa numita implicare a sectorului privat în criza datoriilor. Liderii UE au decis anul trecut, în cadrul ultimului pachet de salvare pentru Grecia, ca sectorul privat să participe, volutar, şi să accepte ştergerea cu 50% a datoriilor statului grec. Văzută de analişti, experţi şi, în cele din urmă chiar de oficialii UE ca una din greşelile cele mai grave la criza datoriilorr suverane, această măsură trebuia dusă la capăt de autorităţile de la Atena.

Europarlamentarii din Comisia pentru Afaceri Economice a Parlamentului European vor discuta tot luni după amiază, în detaliu, despre toate instrumentele crizei: Mecanismul European pentru Stabilitate - fondul permanent de ajutor pentru zona euro şi FESF, Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară - fondul temporar de urgenţă.

Marţi, în timp ce la Consiliul miniştrilor de finanţe UE27 se discută despre tratatul fiscal, în Parlamentul European euroaleşii au dezbatere public pe tema agenţiilor de rating.

Citeşte cum au afectat ultimele decizii ale agenţiilor de rating criza din zona euro

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite