Un conte pretinde că este moştenitorul tronului din Monaco şi vrea despăgubiri de câteva sute de milioane de euro de la Franţa

Un
conte pretinde că este moştenitorul tronului din Monaco şi vrea despăgubiri
de câteva sute de milioane de euro de la Franţa

Vedere din Principatul Monaco FOTO Guliver/ Getty Images/ Julian Finney

Un conte care susţine că este moştenitorul de drept al tronului din Monaco a dat Franţa în judecată şi vrea despăgubiri de 351 de milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contele Louis de Causans şi-a propus să dea în judecată statul francez. El acuză Franţa că a făcut în timpul Primului Război Mondial presiuni asupra Monaco pentru a-şi schimba regulile de succesiune la tron, în detrimentul familiei sale. Potrivit lui, Franţa îi datorează acum prejudicii de 351 de milioane de euro.

„De obicei, în mediul meu, suntem discreţi şi nu ne implicăm în astfel de lucruri. Dar adevărul trebuie spus. Este o chestiune de onoare“, a declarat contele pentru Le Parisien.

Această situaţie ar data, potrivit lui, înainte de urcarea la tron a lui Louis al II-lea (1922-1949). La acea vreme, acest bărbat nu avea un copil legitim şi refuza să se căsătorească.

Louis de Causans FOTO Le Parisien

În absenţa unui descendent, tronul îi revenea vărului său german Guillaume II de Wurtemberg-Urach. Dar Parisul nu a văzut cu ochi buni un german la conducerea Monaco, temându-se mai ales de pierderea influenţei în acest principat de la Marea Mediterană.

În baza unor negocieri secrete, Franţa şi Monaco au semnat în 1918 un tratat care i-a permis lui Louis al II-lea să recunoască un moştenitor adoptiv. Ramura germană a abandonat orice pretenţie la tron.

Fără acest tratat, unchiul lui Louis de Causans ar fi stat acum pe tronul din Monaco.

Ministerul francez de Externe a fost sesizat pe 2 iulie şi are la dispoziţie două luni pentru a da un răspuns. În lipsa unui răspuns, Louis de Causans poate depune plângere la un tribunal administrativ.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: