UPDATE Un suspect de crime de război s-a otrăvit în sala de şedinţe a Tribunalului de la Haga când a auzit verdictul. A murit câteva ore mai târziu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
slobodan-praljak-tw

Un incident neaşteptat a dus la suspendarea şedinţei Tribunalului Penal Internaţional de la Haga pentru crime de război în fosta Iugoslavie. Unul dintre cei şase acuzaţi - Slobodan Praljak - a băut dintr-un pahar despre care a spus că ar conţine otravă, strigând că respinge decizia instanţei, transmit agenţiile internaţionale de presă.

UPDATE 17.51 Decesul fostului comandant de rang înalt al forţelor croate din Bosnia Slobodan Praljaka fost anunţat de mai multe publicaţii croate, inclusiv de postul privat N1 şi principalele cotidiene, Jutarnji List şi Vecernji List, după care a fost confirmat de Hina, care citează o sursă apropiată condamnatului, notează News.ro.

UPDATE 16.42 Informaţiile difuzate de televiziunea croată de stat privind decesul lui Praljak nu au fost confirmate, deocamdată, de instanţa de la Haga, notează BBC.

UPDATE 16.02 Fostul general Slobodan Praljak, în vârstă de 72 de ani, a murit după ce a băut un lichid despre care a spus că este otravă, în timp ce se afla în sala de şedinţe a TPI, relatează ABC News, citând televiziunea croată de stat.

UPDATE 14.55 Inculpatul Slobodan Praljak este în viaţă şi „primeşte îngrijiri medicale“ după ce a spus că a luat otravă în sala de şedinţe a Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, a declarat miercuri, în holul instanţei, pentru jurnalişti, un gardian, relatează agenţia de presă The Associated Press, citată de News.ro.

Gardianul a refuzat să ofere alte detalii şi nu şi-a dezvăluit numele.

Praljak a băut dintr-un mic recipient şi a spus că este otravă, după ce judecătorul a confirmat în apel o condamnare la 20 de ani de închisoare.

- Ştirea iniţială - 

Slobodan Praljak este unul dintre cei şase foşti lideri politici şi militari croaţi din Bosnia prezenţi în instanţă, notează News.ro.

El a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în 2013, după ce a fost găsit vinovat de crime în Mostarul de est. După ce a auzit că sentinţa a fost menţinută, el i-a spus judecătorului „am luat otravă“.

Praljak s-a ridicat şi a dus mâna la gură, şi-a dat capul pe spate şi a părut să înghită ceva dintr-un recipient. Totuşi, nu este clar dacă acesta a băut sau nu otravă, notează DPA.

Judecătorul a suspendat imediat şedinţa. Sala părea cuprinsă de confuzie, transmite Anna Holligan de la BBC, prezentă la Haga.

Judecătorul a dispus ca paharul din care a băut Praljak să fie confiscat. Vehicule ale serviciilor de urgenţă, poliţiei, pompierilor şi o ambulanţă olandeze au parcat în faţa sediului TPI, iar unii dintre membrii echipelor de intervenţie au intrat în clădire după ce Praljak a spus că a luat otravă.

Sediul TPI nu a fost evacuat.

O rampă care să permită ieşirea unei tărgi a fost instalată pe trepetele tribubalului.

Pedepsele a trei dintre cei şase suspecţi de crime de război au fost confirmate, în parte, în acest ultim proces la TPI pentru fosta Iugoslavie.

Cei şase lideri politici militari croaţi bosniaci au făcut apel împotriva condamnărilor lor pentru participare la crime în războiul din 1992-1995.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite