Un specialist în boli pulmonare spune că există o legătură directă între vaccinul BCG şi mortalitatea scăzută din Bulgaria în timpul epidemiei de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultantul naţional pentru boli pulmonare prof. Petko Mincev este convins că există o legătură directă între vaccinul BCG şi mortalitatea scăzută în urmă epidemiei de coronavirus în Bulgaria, pe fundalul unor măsuri şi control relativ liberale.

„Vaccinul BCG nu atacă într-un mod direct coronavirusul, dar, spre deosebire de celelalte vaccinuri, mobilizează sistemul imunitar al celor infectaţi”, a declarat profesorul într-un interviu pentru canalul de televiziune BTV, citat de europa libera.

„Vaccinul reprezintă un puternic stimulent al sistemului la trei niveluri – cel al protecţiei a.z. nespecifice, la nivelul leucocitelor şi microfagilor, la nivelul celulelor – prin imunitatea celulară specifică şi prin celulele T, care au o acţiune antivirală şi antibacterială la orice infecţie”, consideră profesorul.

Există şi o acţiune anticancer al vaccinului. În Bulgaria BCG este folosit ca un puternic stimulent al sistemului imunitar la tratamentul unor tipuri de cancer şi a hepatitei cronice.

Profesorul Mincev a dat drept exemplu situaţia din România care a renunţat la vaccinul BCG în urmă cu aproape 14 ani. Faţa de situaţia din Bulgaria numărul persoanelor infectate este de 8 ori mai mare. iar mortalitatea de 10 ori.

Aproape identică este situaţia în alte două ţări vecine - Portugalia care a menţinut imunizarea cu BCG până la 2016 şi Spania mult mai grav afectată de epidemie, în care astfel de imunizări nu au fost făcute după 1984.

Iranul fără imunizări BCG şi Irakul demonstrează rezultate total diferite în urmă epidemiei.

Hong Kong care a introdus în 1951 vaccinul BCG concomitent cu Bulgaria are numai 1053 de cazuri şi 4 decese cu coronavirus.

Rusia are un nivel mic al mortalităţii pe fundalul unui număr relativ mare de infectaţi. Acolo însă există deosebiri foarte mari la nivelul serviciilor de sănătate între regiuni, oraşe şi sate, consideră profesorul.

SUA şi Italia nu aplică imunizare de masă cu BCG. Aceasta ca urmare a numărului mic de bolnavi şi în absenţa unor prognoze pesimiste pentru evoluţia tuberculozei. Cancelarul german Angela Merkel şi-a făcut acest vaccin la începutul pandemiei. 

Profesorul pneumolog consideră că Covid-19 se va adăuga la cele trei priorităţi actuale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – SIDA, malaria şi tuberculoza. El recomandă respectarea unei igiene exemplare pentru reducerea şi mai mult a efectelor nefaste ale Covid-19.

Profesorul Mincev nu este optimist în privinţă elaborării rapide a unui vaccin anti-Covid. Mutaţia coronavirusului va îngreuna realizarea unui vaccin eficace. Supracomercializarea problemei reprezintă, după el, o altă piedică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite