Un spaniol - al patrulea „euroşpăgar“

Un spaniol - al patrulea „euroşpăgar“

Pablo Zalba Bidegain

Spaniolul Pablo Zalba Bidegain, membru al Partidului Popular European (PPE), este cel de-al patrulea europarlamentar prins de jurnaliştii de la "The Sunday Times" în scandalul "mită pentru amendamente".

Ştiri pe aceeaşi temă

Publicaţia britanică a dezvăluit săptămâna trecută numele a trei europarlamentari, printre care şi românul Adrian Severin, care au luat bani de la firma de lobby inventată de jurnalişti pentru a trece amendamente la diferite legi.

Bidegain a fost şi el de acord să schimbe legislaţia europeană după cum i-au cerut „clienţii". Luna trecută, Zalba a depus un amendament folosind exact cuvintele scrise pentru el de jurnaliştii sub acoperire care s-au dat drept lobbyişti. Reporterii au menţionat clar faptul că acesta va fi plătit pentru munca lui.

Amendamentul lui apare acum în documentele oficiale ale Parlamentului European şi, mai mult decât atât, ar putea să devină lege, scrie "The Sunday Times". I s-a propus să devină consultant pentru 100.000 de euro pe an, dar deputatul arată că are nevoie de timp pentru a accepta oferta. Spre deosebire de Adrian Severin, el a explicat că nu va depune amendamente decât dacă modificările sunt în linia popularilor europeni.

Zalba a fost raportor din umbră pentru Directiva pentru compensarea investitorului - o nouă propunere care îi protejează pe investitorii care pierd bani. Prima întâlnire cu Zalba a avut loc în biroul său din Strasbourg, pe 19 ianuarie.

Disputa OLAF - Parlamentul European

Oficiul european antifraudă (OLAF)  susţine că a încercat să ia încă de marţi probe de la birourile eurodeputaţilor implicaţi în scandal, dar accesul la documente le-a fost refuzat de Parlamentul European (PE).

Instituţia a dorit să declanşeze ancheta imediat, pentru a preveni distrugerea unor dovezi. Însă Parlamentul European a refuzat să acorde accesul la aceste birouri şi a pretins că acestea vor fi asigurate de către personalul de securitate al instituţiei. OLAF a fost informat că PE va avea o consultare internă pentru a evalua dacă anchetatorii antifraudă au competenţe în anchetă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: