Un raport pregătit pentru NATO dezvăluie din greşeală amplasarea unor arme nucleare americane în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de document din cadrul Adunării Parlamentare NATO a dezvăluit accidental amplasarea unor arme nucleare americane în Europa, scrie cotidianul belgian „De Morgen“, preluat de „The Washington Post“.

Un raport pregătit pentru Adunarea Parlamentară NATO prezintă în prima sa versiune, publicată în aprilie, amplasarea unor arme nucleare americane în Europa, printre ţări figurând Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia.

Intitulat „O nouă eră de disuasiune nucleară? Modernizarea, controlul armamentului şi forţele nucleare aliate“ şi redactat de senatorul canadian Joseph Day, membru al Comisiei de Apărare şi Securitate a Adunării Parlamentare NATO, raportul se referă la politica de viitor a Alianţei în acest domeniu.

În prima sa variantă, raportul menţionează amplasarea a aproximativ 150 de arme nucleare americane stocate în Europa. „Aceste bombe sunt depozitate în şase baze, la Kleine Brogel (Belgia), Büchel (Germania), Aviano şi Ghedi-Torre (Italia), Volkel (Olanda) şi Incirlik (Turcia)“, potrivit unei copii publicate de „De Morgen“.

În versiunea finală, publicată săptămâna trecută, aceste referiri nu figurează.

Întrebat în legătură cu acest aspect, Joseph Day a precizat, printr-un e-mail, că „toate informaţiile utilizate în acest raport provin din surse deschise“.

După apariţia acestor informaţii, un reprezentant al opoziţiei din Belgia a cerut guvernului o „dezbatere transparentă“ pe acest subiect. Un deputat ecologist a acuzat statul belgian de „încălcarea Tratatului de neproliferare a armelor nucleare din 1968“. „Este un secret al lui Polichinelle, toată lumea ştia în Belgia“ că astfel de bombe sunt depozitate la Kleine Brogel, a declarat pentru AFP deputatul Samuel Cogolati. Dar „astăzi avem un raport oficial al NATO care ne spune acest adevăr în mod public“, susţine el. „Prin urmare cerem o dezbatere în deplină transparenţă, trebuie să încetăm să mai minţim, să încetăm ipocrizia“, a adăugat deputatul belgian.

„Nu este un document oficial NATO“, a comentat un responsabil din cadrul Alianţei care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite