Un profesor de economie eurosceptic din Germania a blocat în instanţă, alături de o alianţă a cetăţenilor, planul de redresare economică votat de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul de economie şi fostul europarlamentar din partea AfD Bernd Lucke a atacat la CC planul de redresare economică votat de UE FOTO EPA-EFE
Profesorul de economie şi fostul europarlamentar din partea AfD Bernd Lucke a atacat la CC planul de redresare economică votat de UE FOTO EPA-EFE

Bernd Lucke, un profesor de economie şi eurosceptic, a blocat ratificarea în Germania a pachetului de relansare economică de 750 de miliarde de dolari votat de UE, după ce a depus plângere la Curtea Constituţională pentru că acesta ar încălca tratatul UE. Pachetul nu poate fi adoptat în legislaţie până nu se pronunţă CC, iar dacă judecătorii admit plângerea, ratificarea poate fi amânată cel puţin un an dacă nu chiar anulată.

Cofondatorul  AfD, în 2013, de care între timp s-a dezis din cauza orientării de extrema dreapta, fost europarlamentar şi fondator al unui partid al reformiştilor liberali conservatori,  Lucke explică într-un  interviu pentru Politico:„ N-am declanşat nicio bombă. Adevărata bombă este că Consiliul Europei a conceput un instrument financiar complet nou, care este contrar Tratatului European”.

Luna trecută, Luke şi alţi circa 2.000 de concetăţeni au atacat la Curtea Constituţională fondul de redresare economică post-pandemie, iar judecătorii au emis un ordin ce-l împiedică pe preşedintele german să semneze legislaţia de aprobare a fondului de către Germania până la o decizie în privinţa plângerii, dacă va fi admisă şi judecată sau respinsă.

Toate statele UE trebuie să adopte o legislaţie similară înainte ca executivul european să se poată împrumuta de pe pieţele financiare pentru a constitui fondul de redresare economică.

Orice posibilă amânare din partea unei ţări constituie motiv de îngrijorare la Bruxelles şi la nivelul întregului bloc comunitar, or, cum fondul este de neconceput fără participarea Germaniei, planul ar fi practic mort dacă Curtea Constituţională din Germania provoacă întârzieri sau chiar respinge mecanismul de formare a fondului, scrie Politico.

Lucke a părăsit CDU, partidul Angelei Merkel, după ce s-a opus programului de împrumut al Greciei, fondându-şi un partid eurosceptic, AfD. L-a părăsit după doi ani, din pricina orientării de extremă dreapta a acestui partid.

Argumentul lui Lucke este că liderii europeni trebuiau să anticipeze problemele legale ce vor fi atrase de constituirea unui atare fond: „În primul rând, ar fi trebuit să nu-şi dea acordul, pentru că este împotriva tratatului, iar apoi ar fi trebuit să ştie că vor fi procese la Curtea Constituţională din Germania”.

Comisia Europeană subliniază că este „convinsă de legalitatea” mecanismului de finanţare a fondului de redresare economică. Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că „obiectivul UE rămâne acela de a asigura ratificarea procesului de către toate statele membre până la finele celui de-al doilea trimestru al anului”.

Decizia se află acum în mâinile judecătorilor Curţii care vor examina plângerea lui Lucke şi a Alianţei sale Voinţa Cetăţenilor, primul moment-cheie fiind aşteptat în câteva săptămâni, când CC  anunţă dacă admite sau respinge plângerea. În primul caz, ratificarea de către Germania a pachetului de redresare poate fi amânat un an de zile sau chiar mai mult.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a exprimat un optimism precaut că speţa va avea parte de o decizie „foarte rapidă”, dat fiind că judecătorii sunt „probabil conştienţi de dimensiunea” procesului.

Obiecţia lui Lucke

În esenţă, obiecţia lui Bernd Lucke priveşte aşa-numita „Decizie privind resursele proprii” (Own Resources Decision, ORD), care ridică pragul sumelor pe care UE le poate cere de la statele membre. Acest lucru ar oferi practic garanţii financiare care să permită Comisiei Europene să se împrumute de pe pieţele financiare internaţionale pentru a constitui fondul de redresare.

Lucke susţine că asta înseamnă punerea la comun a riscului datoriei, întrucât sistemul presupune ca toate toate ţările UE vor fi răspunzătoare împreună pentru banii pe care UE îi va cheltui prin intermediul fondului - creând astfel aşa-numitele eurobonduri şi transformând UE într-o uniune a datoriilor. Însă, deoarece Uniunea Europeană are scopul de a avea bugete echilibrate în care cheltuielile să nu depăşească veniturile ,o astfel de mişcare ar fi contrară tratatului UE, afirmă Lucke.

„Aş vrea să punctez următoarele: doamna Merkel a fost mereu împotriva eurobondurilor. Nu sunt Omul Negru, sunt credinciosul Eckart al doamnei Merkel”, a spus Lucke, referindu-se la un personaj din literatura germană pentru copii, văzut ca un companion cinstit, de încredere şi incoruptibil.

„Vreau să mă asigur că nu se întâmplă nimic din ceea ce ea a considerat mereu ca fiind greşit. Nu cred că cineva care ia poziţie pentru respectarea statului de drept în UE poate fi considerat Omul negru”, a mai spus Lucke.

Angela Merkel s-a opus mereu ideii de eurobonduri, dar anul trecut a subliniat că fondul de redresare este necesar ca măsură luată o singură dată pentru a face faţă provocării istorice a crizei coronavirusului. Ea contestă însă ideea că mecanismul de formare a fondului este acelaşi lucru cu crearea de eurobonduri.

"Mă tem că aceasta este încă o altă încercare de a înşela publicul spunând„ o singură dată ”şi„ excepţional ”, dar, de fapt, deschizând calea către o uniune fiscală permanentă, a spus Lucke. „Odată ce ai deschis această uşă, nu o mai poţi închide din nou”.

Ce ar trebui să facă UE

Lucke insistă că nu este împotriva ideii unui fond de redresare la nivelul UE sau împotriva solidarităţii la nivel comunitar, doar că ar trebui procedat altfel.

El a venit cu o propunere alternativă, în care fiecare ţară se împrumută individual de pe pieţele financiare pentru a pune banii în fondul de redresare. Astfel, ţările vor putea să primească mai mulţi bani decât au contribuit, în timp ce  fiecare ţară ar fi responsabilă să-şi plătească datoria.

Un astfel de plan nu ar fi însă la fel de atrăgător pentru statele din sudul UE, care au fost lovite mai dur de criza economică şi aşteaptă să primească sume mari de bani din fondul de redresare. Acestea ar trebui să suporte costuri mai mari ale împrumuturilor decât Comisia Europeană, care se poate împrumuta mai ieftin, nu în ultimul rând datorită sprijinului Germaniei. 

„V-aş propune un pariu”, a spus Lucke, prezicând că, dacă Curtea Constituţională din Germania îi admite plângerea, „şefii de state şi de guverne se vor reuni imediat şi vor face exact ce am spus eu. Acum, desigur, ei încearcă să pună presiune pe Curte şi să dea impresia că viitorul Europei depinde de respingerea plângerii de către Curtea Constituţională. Dar presupunerea lor e greşită”.

Lucke a părăsit CDU pentru a fonda AfD, în 2013, şi a lansa o campanie împotriva monedei comune euro. A fost unul din cei trei fondatori ai partidului, dar n-a putut opri elementele de dreapta tot mai pregnante în partid, culminând cu turnura decisivă spre dreapta în 2015, odată cu criza refugiaţilor.

A obţinut un mandat de europarlamentar AfD în 2014, dar în 2019 nu a fost reales. Şi-a fondat un alt partid, al Reformiştilor Liberali-Conservatori, un partid care se zbate în anonimat politic. În 2019, a anunţat că renunţă la politică pentru a reveni la catedra de economie a Universităţii din Hamburg. Poliţia a intervenit după ce studenţii au protestat la cursurile sale strigând „Porc nazist” şi „Dispari!”.

Pe 10 februarie, Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare şi rezilienţă, în valoare de 672,5 miliarde de euro, din care 390 de miliarde de euro subvenţii nerambursabile şi 360 de miliarde de euro credite.

România va primi aproape 30 de miliarde de euro pentru relansare economică post-pandemie. Banii vor merge în infrastructură, spitale, combaterea schimbărilor de climă, digitalizare, sprijinirea mediului de afaceri şi crearea de locuri de muncă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite