Un politician ucrainean prieten cu Putin spune că viitorul preşedinte ar putea încheia un acord de pace cu Moscova

Un politician ucrainean prieten cu Putin spune că viitorul preşedinte ar putea încheia un acord de pace cu Moscova

Vladimir Putin si Victor Medvedciuc FOTO EPA-EFE

Noul preşedinte al Ucrainei ar putea recâştiga controlul asupra estului separatist al ţării în câteva luni şi ar putea avea parte de gaz ieftin şi investiţii majore de la ruşi, dacă va încheia un acord cu Moscova, a declarat cel mai apropiat aliat al Kremlinului în Ucraina, potrivit Reuters.

Victor Medvedciuc, o figură proeminentă în opoziţia prorusă din Ucraina, a subliniat această posibilitate într-un interviu înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, care va avea loc duminică, pe care novicele Volodimir Zelenski are cele mai mari şanse să-l câştige, potrivit sondajelor.

El a spus că Kremlinul este nerăbdător să afle mai multe despre Zelenski, un actor de comedie în vârstă de 41 de ani care nu are experienţă politică, pentru a vedea dacă el este cineva cu care Rusia s-ar putea înţelege, lucru pe care nu a reuşit să-l facă cu actualul preşedinte Petro Poroşenko.

„Nu au niciun fel de aşteptări la Moscova“, a spus el. „Vor să vadă ce se întămplă după aceea, cine va fi în anturajul său (al lui Zelenski) şi ce va face şi cu cine“.

Cetăţean ucrainean, Medvedciuc nu reprezintă Rusia, dar cuvintele sale au greutate dată fiind relaţia sa apropiată cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a istoricului său de legătură între cele două ţări.

Medvedciuc spune că îl cunoaşte pe Putin de 19 ani, că liderul rus îi este naş fiicei sale şi că a purtat discuţii cu Putin la Moscova, cel mai recent acum două săptămâni.

Kremlinul a arătat clar că se va bucura să-l vadă învins pe Poroşenko, dar nu a comentat în legătură cu Zelenski, spunând că urmăreşte îndeaproape declaraţiile candidaţilor şi speră că noul preşedinte va putea să implementeze un acord de pace în ceea ce priveşte Donbas, din estul Ucrainei, care este sub controlul separatiştilor din 2014.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: