VIDEO Un viaduct s-a prăbuşit în Italia: cel puţin 38 de morţi, printre care doi români. Imagini din momentul dezastrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O porţiune a unui viaduct de pe autostrada A10 s-a prăbuşit în apropiere de oraşul Genova, în nord-vestul Italiei, relatează presa locală. Ministrul italian al Transporturilor evocă o „tragedie uriaşă“.

GALERIE FOTO

UPDATE Un al doilea român se numără printre persoanele decedate în urma prăbuşirii unei porţiuni din viaductul Morandi, în apropiere de Genova, anunţă MAE.

"În continuarea informaţiilor referitoare la incidentul produs la data de 14 august 2018, pe autostrada A10, în apropiere de Genova, ca urmare a prăbuşirii unei porţiuni din viaductul Morandi, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: În urma demersurilor echipei consulare mobile aflată la faţa locului, un alt cetăţean român, cu dublă cetăţenie, a fost identificat printre persoanele decedate", anunţă MAE.

UPDATE Potrivit unui nou bilanţ, şi de această dată provizoriu, cel puţin 38 de oameni au murit în urma prăbuşirii unei porţiuni a unui viaduct de pe autostrada A10, în apropiere de oraşul Genova, în nord-vestul Italiei, relatează miercuri France Info. Conform ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, printre morţi se numără trei copii, transmite AFP.

UPDATE  Un român a murit în urma prăbuşirii viaductului

MAE a precizat, marţi seară, că o echipă consulară condusă de şeful oficiului consular de la Torino s-a deplasat la locul incidentului şi la spitalele din zonă pentru a acorda asistenţă consulară, iar conform datelor preliminare obţinute, până la acest moment, de echipa consulară, printre persoanele decedate a fost identificat şi un cetăţean român. Românul era din Gorj, muncea în Franţa şi se întorcea în România.

UPDATE Autorităţile au anunţat că 19 persoane decedate au fost deja identificate şi 15 oameni au fost internaţi în spitale, 9 dintre ei fiind în stare critică.

Peste 400 de persoane au fost evacuate din clădirile din preajma viaductului.

UPDATE 18.30 Protecţia Civilă Italiană a anunţat un nou bilanţ al victimelor, în creştere. Între 30 şi 35 de persoane au murit în incidentul de lângă Genova, potrivit lui Angelo Borrelli, citat de corriere.it.

Oficialul italian a mai declarat că 30 de automobile şi 3 vehicule de mare tonaj sunt blocate în urma prăbuşirii.

UPDATE 17.43 Bilanţ revizuit

Angelo Borrelli, un reprezentant al Protecţiei Civile, a revizuit numărul victimelor la 20 de morţi şi 13 răniţi.

Victimele par să se fi aflat toate în vehiculele care au căzut de pe viaduct, a declarat oficialul italian, citatd e The Associated Press şi news.ro.

UPDATE 16.40 Bilanţul prăbuşirii viaductului Morandi a fost revizuit în creştere, la 22 de morţi şi 8 răniţi. Anunţul a fost făcut de viceministrul Transporturilor Edoardo Rixi. Bilanţul anterior era de 11 morţi.

UPDATE 16.34 Franţa îşi oferă ajutorul

Preşedintele francez Emmanuel Macron a oferit marţi ajutorul ţării sale Italiei, în urma prăbuşirii unui viaduct rutier în oraşul Genova, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.

Macron, care se află în concediu la reşedinţa prezidenţială în sudul Franţei, l-a sunat pe premierul italian Giuseppe Conte, a anunţat Palatul Elysee.

„Ne gândim la victime, la rudele lor şi la întregul popor italian. Franţa susţine Italia în această tragedie şi este pregătită să ofere tot ajutorul necesar“, a scris Macron pe Twitter în franceză şi italiană.

UPDATE 15.30 Consulatul General al României de la Torino a anunţat într-un comunicat că nu a primit până acum notificări despre existenţa unor români printre victime.

„Consulatul General al României la Torino urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de prăbuşirea unui pod rutier în oraşul Genova. Oficiul consular a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Până în acest moment, autorităţile italiene nu au notificat oficiul consular cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul consulatului nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest incident“, anunţă diplomaţia română.

Ministerul Afacerilor Externereaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale oficiului consular:+39 011 249 57 75; +39 011 249 52 64; +39 011 249 50 64; +39 011 235 90 53,  apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular: +39 338 756 8134.

UPDATE 15.00 Primul bilanţ furnizat de autorităţi şi preluat de Reuters este de cel puţin zece morţi. Cel puţin 20 de maşini au fost afectate de incident, notează Reuters.

Echipele de salvare au descoperit mai multe maşini căzute, cu persoane decedate în interior, transmite agenţia de presă ANSA, citată de Agerpres.

Şeful serviciului local de ambulanţă a declarat pentru agenţia de presă Adnkronos că zeci de persoane au murit în urma incidentului.

- Ştirea iniţială

Primele imagini difuzate de mass-media arată viaductul într-un nor de praf, cu o porţiune de aproximativ 100 de metri lipsă, într-o zonă ce pare mai degrabă industrială.

Este vorba de viaductul Morandi.

Echipaje de poliţie, pompieri şi ambulanţe au fost trimise la faţa locului.

Nu există informaţii despre eventuale victime, dar există indicii că mai multe maşini au căzut în gol. Bucăţi din viaduct au căzut peste case şi o cale ferată.

Circulaţia în zonă a fost întreruptă. 

Din cauza reliefului accidentat al regiunii Genova, între mare şi munte, traseul autostrăzii A10 este jalonat de viaducte şi tineluri lungi.

Construit la sfârşitul anilor 1960, viaductul Morandi are o lungime de 1.182 de metri şi este situat la o înălţime de 45-55 de metri deasupra solului. A fost renovat în 2016.

Ministrul italian al Transporturilor Danilo Toninelli evocă o „tragedie uriaşă“.

   Imagini cu podul înainte şi după prăbuşire

Imagini cu podul prăbuşit, din alt unghi

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite