Un partid pro-rus, învingător în alegerile legislative din Letonia, ar putea ajunge la guvernare. Atac cibernetic în ziua votului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri letonia

Partidul prorus Armonia (social-democrat) a câştigat alegerile legislative din Letonia, devasându-i pe populişti, dintre care unii nu exclud să formeze o coaliţie cu respectiva formaţiune, relevă rezultatele definitive făcute publice duminică, transmite AFP.

Partidul Armonia a ieşit pe primul loc, cu 19,9% din voturi, urmat de formaţiunea populistă KPV LV (14,06%) - care susţine că poate colabora cu toate partidele, fără „linie roşie“ - şi de Noul Partid Conservator (13,6%), de asemenea populist.

Ele sunt urmate de o nouă alianţă liberală Dezvoltare/FOR, cu 12%, Alianţa Naţională (dreapta) - 11%, Verzii şi Ţărăniştii (centru-dreapta) ai premierului în exerciţiu Maris Kucinskis - 10% şi Noua Unitate (centru-dreapta) - 6,7%.

Conform previziunilor televiziunii publice în privinţa distribuirii mandatelor, Armonia ar urma să obţină 24, iar KPV LV, considerat ca potenţialul său partener, 15. Cele două, cu un total de 39 de mandate, ar fi totuşi departe de majoritatea de 51 de mandate într-un legislativ cu 100 de locuri.

Partidul Armonia, popular în rândul importantei minorităţi rusofone şi care a câştigat al patrulea său scrutin legislativ, nu a putut să formeze guvernul la precedentele trei victorii, niciunul dintre celelalte partide neacceptând să se alieze cu această formaţiune care a avut în trecut încheiat un acord de cooperare cu partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin. Armonia a ieşit discret din acest acord anul trecut.

Liderul formaţiunii, primarul capitalei Riga, Nils Ušakovs, şi-a exprimat sâmbătă seară ambiţia de a reuşi, de această dată, ca partidul său să intre la guvernare.

"Nicio formulă de coaliţie care să poată părea stabilă şi capabilă (să guverneze) nu este posibilă fără Armonia", a declarat Ušakovs pentru agenţia LETA, comentând rezultatele. "Dacă nu, aţi putea avea o coaliţie de xenofobi şi de susţinători ai drepturilor homosexualilor, iar un astfel de guvern nu ar rezista decât două sau trei săptămâni", a adăugat el.

Însă un legislativ fragmentat între şapte partide oferă multiple posibilităţi de coaliţie, care vor face mai întâi obiectul unor contacte informale între liderii lor.

Atac cibernetic şi mesaje în rusă pe o reţea socială letonă în ziua alegerilor

Principala reţea socială din Letonia a fost sâmbătă obiectul unui atac cibernetic care a constat în difuzarea unui mesaj în limba rusă, aparent pro-Kremlin, în momentul în care letonii îşi aleg deputaţii şi un partid pro-rus s-a clasat pe primul loc la legislative, potrivit primelor estimări, transmite AFP.

Funcţionarea reţelei a fost suspendată şi lansată o investigaţie, a anunţat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al acesteia, Janis Palkavnieks. Autorii atacului şi intenţiile lor precise nu au fost identificate deocamdată.

"Ne aşteptam la asemenea incidente în ziua alegerilor", a declarat şeful diplomaţiei de la Riga, Edgars Rinkevics, pentru agenţia LETA. "Autorităţile sunt pregătite pentru astfel de cazuri şi o anchetă asupra atacului cibernetic a fost deja deschisă", a adăugat el.

Utilizatorii reţelei Draugiem.lv, cunoscută ca Frype.com în ţările vecine, au văzut apărând pe ecranele lor un mesaj în rusă: "Camarazi letoni, asta vă priveşte. Graniţele Rusiei nu au limite".

Textul reaminteşte sloganurile naţionaliste ruse, apărute după anexarea Peninsulei Crimeea, afirmând că "Rusia se opreşte acolo unde vrea ea" şi că "Rusia îşi poate alege în orice moment ţările cu care vrea să aibă graniţă".

Mesajul hackerilor a fost urmat de imagini ale unor soldaţi ruşi în uniformă verde fără semn distinctive în timp ce ocupau Crimeea, tancuri defilând la Moscova şi Vladimir Putin zâmbind într-un colţ.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite