Un oraş dintr-o ţară europeană introduce o măsură controversată: „permisul de cerşit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oraş suedez a devenit primul din această ţară care introduce un permis oficial de cerşit, fiind necesar ca orice persoană care cere bani pe stradă să plătească 250 de coroane suedeze (23 de euro) pentru a face acest lucru, informează The Guardian.

Cu o valabilitate de trei luni, permisul poate fi obţinut prin completarea unui formular online sau la o secţie de poliţie şi este nevoie de un act de identitate valid. Oricine care este prins că cerşeşte în Eskilstuna, la vest de Stockholm, fără acest permis, riscă o amendă de până la 4.000 de coroane suedeze (aprox 371 de euro).

Jimmy Jansson, un membru social-democrat din consiliul local, a declarat că măsura, care a intrat în vigoare de la 1 august, după aproape un an de întârzieri de natură legală, a avut scopul de a „birocratiza” cerşetoria pentru a „descuraja” oamenii să mai ceară bani.

„Vom vedea unde va duce”, a declarat Jansson pentru presa locală, adăugând că sistemul de permise ar trebui să ajute la crearea unei legături mai strânse între oamenii fără adăpost şi alte persoane vulnerabile şi autorităţile locale, în special serviciile sociale.

Criticii măsurii susţin că aceasta legitimează cerşetoria şi subliniază că cei care sunt obligaţi să ceară bani, mulţi dintre ei romi din ţări precum România şi Bulgaria, vor deveni mai vulnerabili.

Tomas Lindroos, de la organizaţia caritabilă Stadsmission, a spus că sistemul creşte oportunitatea de exploatare, subliniind că bandele criminale ar putea plăti pentru permisele oamenilor şi ar putea cere ulterior de la ei banii înapoi.

Totuşi, Jansson a declarat pentru publicaţia Aftonbladet că abordarea consiliului este cea corectă. „Nu este vorba despre hărţuirea persoanelor vulnerabile, ci despre încercarea de a rezolva o problemă mai mare: dacă considerăm că cerşetoria ar trebui normalizată în cadrul modelului suedez de bunăstare. Aud multe critici referitoare la orice tentative de a reglementa cerşetoria, dar nu văd aceeaşi putere şi energie direcţionate spre faptul că oamenii sunt forţaţi să cerşească”.

Mai multe oraşe suedeze au scos cu totul cerşetoria în afara legii, în ultimele luni, după ce curtea administrativă supremă a susţinut o interdicţie a acestei practici în oraşul Vellinge, în regiunea sudică Skane, în decembrie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite