Un oficial ONU îl imploră pe Putin să redeschidă porturile ucrainene la Marea Neagră. „Milioane de oameni o să moară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portul Mariupol FOTO: EPA EFE
Portul Mariupol FOTO: EPA EFE

Şeful Programului Alimentar al ONU a vorbit despre importanţa redeschiderii porturilor ucrainene la Marea Neagră şi despre ceea ce se poate întâmpla dacă acestea vor rămâne închise. El l-a implorat pe Vladimir Putin să evite o calamitate mondială.

Şeful Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, a spus joi, în cadrul unei conferinţe, că „milioane de oameni din jurul lumii o să moară din cauză că porturile astea sunt blocate”, transmite Digi24.

Întrebat ce i-ar spune lui Putin dacă s-ar întâlni cu el, oficialul ONU a spus: „Dacă ai vreo inimă pentru restul lumii, indiferent de ce crezi despre Ucraina, trebuie să deschizi acele porturi”.

Porturile ucrainene, vitale pentru exporturile de cereale, au fost blocate de ruşi. Beasley susţine că, dacă porturile ucrainene nu vor deveni operaţionale în următoarele 60 de zile, economia ţării (dependentă de industria agricolă) va face implozie.

Ucraina este unul dintre primii cinci exportatori din lume în privinţa mai multor produse agricole cheie, inclusiv porumb, grâu şi orz, potrivit Departamentului Agriculturii al SUA. De asemenea, este cel mai mare exportator de ulei de floarea soarelui şi făină. În 2021, produsele agricole reprezentau 41% din totalul de exporturi ale Ucrainei.

Preşedintele Joe Biden a estimat că 20 de milioane de tone de grâu sunt blocate în silozurile ucrainene. „Ştiţi ceva? Dacă aceste tone nu ajung pe piaţă, o grămadă de oameni din Africa vor muri de foame deoarece (ucrainenii) sunt singurii furnizori pentru mai multe ţări africane”, a spus miercuri preşedintele american.

Oficialul ONU a arătat că redeschiderea porturilor nu este o sarcină uşoară deoarece sunt zone minate, iar Rusia ar putea profita de această situaţie pentru a ataca oraşele de la Marea Neagră. 

Beasley a accentuat faptul că va face „tot ce e nevoie pentru a proteja” porturile împotriva unor eventuale atacuri ruseşti. Liderii mondiali trebuie să pună presiune pe Rusia aşa încât să putem avea o neutralitate absolută pentru a muta proviziile în, şi din, Odesa”.

Vă recomandăm şi: 

Companiile de transport şi logistică din Ucraina vor beneficia de sprijin de la BERD pentru a-şi menţine exporturile

Mărturisirile unei femei despre ororile făcute de ruşi: Casa în ruine şi soţul ucis cu un glonţ în cap

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite