Un nou record al ratei şomajului în Zona Euro: 11,8%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi şomeri se înregistrează în Spania
Cei mai mulţi şomeri se înregistrează în Spania

Rata şomajului în ţările din Zona Euro a stabilit un nou record. Potrivit datelor din luna noiembrie a anului trecut, rata şomajului a ajuns la 11,8%. Cea mai grea situaţie s-a înregistrat în Spania, Grecia, Portugalia şi Cipru.Irlanda, unde rata şomajului a scăzut este o excepţie în rândul ţărilor din Zona Euro afectate de criza financiară.


Comisarul pentru muncă şi afaceri sociale, Laszlo Andor, care a prezentat raportul Comisiei Europene pe anul trecut, a fost de părere că pentru o îmbunătăţire a situaţiei ar trebui mai multe progrese în ce priveşte credibilitatea Europei în rezolvarea crizei, găsirea de fonduri pentru investiţii absolut necesare în domeniu, inclusiv în formarea profesională şi penrtu a ajuta şomerii să-şi găsească un loc de muncă şi să evite excluderea socială.

Situaţia socială, în continuă degradare

Raportul mai arată că şomajul a atins cote nemaiîntâlnite în ultimii aproape 20 de ani, iar situaţia socială este în continuă degradare. Situaţia socială în Europa este atât de îngrijorătoare - spune raportul - pentru că veniturile familiilor au scăzut, condiţii în care riscurile de sărăcie şi de excludere socială au crescut în mod constant.

Cele mai afectate categorii sociale sunt: tinerii, femeile şomere şi mamele singure. Rata şomajului are o medie de aproximativ 10% în întreaga Uniune şi sunt constatate diferenţe mari între statele zonei euro din nord şi cele din sud. Tot în ţările din sudul Uniunii analiza Comisiei Europene arată o discrepanţă între calificările profesionale şi locurile de muncă, iar Comisia recomandă statelor membre să investească mult mai eficient în educaţie şi pregătire profesională.

Alte recomandări pentru fiecare ţară în parte va face Comisia  la sfârşitul lunii martie. Comisia Europeană a mai constatat discrepanţe şi între ţările unde se înregistrează o creştere rapidă a şomajului şi cele unde piaţa muncii funcţionează mult mai bine.

Între aspectele pozitiv, comisarul Laszlo Andor a subliniat faptul că statele membre ale Uniunii au capacitatea de a-şi îmbunătăţi rezistenţa la şocurile economice şi pentru ieşirea din criză, însă pentru aceasta trebuie să continue să-şi reformeze piaţa muncii şi sistemul de protecţie socială.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite