Un nou acord pentru despăgubirea victimelor Holocaustului din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban, premierul Ungariei FOTO Reuters
Viktor Orban, premierul Ungariei FOTO Reuters

Guvernul de la Budapesta a anunţat sâmbătă semnarea unui acord cu o organizaţie din SUA pentru despăgubirea victimelor Holocaustului şi a moştenitorilor acestora, după un an de conflict, timp în care plăţile către supravieţuitori au fost îngheţate, scrie France 24 citând AFP.

„Guvernul a ajuns la un acord cu Conferinţa pentru pretenţiile materiale evreieşti împotriva Germaniei”, a declarat Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, pentru agenţia de presă maghiară MTI.

În 2007, Ungaria a semnat un acord pe cinci ani cu organizaţia respectivă, în valoare de 16 milioane de euro. Aceştia bani ajungeau la supravieţuitorii Holocaustului. În 2012, Budapesta oprit negocierile privind prelungirea acestui acord şi a îngheţat plăţile aflate în aşteptare. Mai mult, Ungaria a cerut ca o parte din fonduri să fie înapoiate, acuzând Conferinţa pentru Pretenţiile Materiale Evreieşti de o contabilitate îndoielnică.

„Supravieţuitorii Holocaustului de origine maghiară care trăiesc peste hotare vor putea primi cât mai repede compensaţiile la care au dreptul”, a mai spus Lazar sâmbătă. „Guvernul va transfera 4,3 milioane de euro în următoarele trei zile”, a mai spus Lazar.

Această sumă va fi remisă Fundaţiei Moştenirii Evreieşti din Ungaria (MAZSOK), un comitet din Ungaria format din oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti care menţine legătura cu organizaţia evreiască din SUA.

La începutul lui 2013, Guvernul conservator al lui Viktor Orban, deseori criticat pentru "laxismul" de care dă dovadă la adresa antisemitismului din ţara sa, a mărit cu 50% pensiile supravieţuitorilor ungari ai Holocaustului.

În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, 600.000 de evrei au murit în Holocaust, Ungaria fiind aliat al Germaniei naziste şi al dictatorului Adolf Hitler. În prezent, comunitatea evreiască ungară este în revenire, cu circa 100.000 de membri, fiind una dintre cele mai importante din Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite