Un muzeu dedicat istoriei Uniunii Europene şi-a deschis uşile la Bruxelles

Un muzeu dedicat istoriei Uniunii Europene şi-a deschis uşile la Bruxelles

Antonio Tajani (dreapta) şi Hans-Gert Pottering, la deschiderea muzeului dedicat istoriei Uniunii Europene FOTO Parlamentul European

Un muzeu dedicat trecutului Uniunii Europene a fost inaugurat joi la Bruxelles în contextul prefigurării restrângerii blocului comunitar la 27 de membri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Muzeul „Casa Istoriei Europene“ a fost deschis la iniţiativa Parlamentului European şi a costat 55 de milioane de euro. Acest muzeu prezintă integrarea europeană dintr-o perspectivă cronologică şi transnaţională, transmite AFP.

Expoziţiile permanente ilustrează cele două războaie mondiale din secolul trecut, Holocaustul, Războiul Rece şi construcţia Uniunii Europene.

Prezent joi la inaugurare, preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a declarat că muzeul nu este un instrument de propagandă pentru cele 28 de state membre, în curând 27. „Aici nu există o linie anume de urmat. Avem numeroase mesaje diferite, istoria noastră şi moştenirea noastră sunt aici, la fel ca şi problemele şi dezastrele noastre“, a spus oficialul european la conferinţa de presă. „Studiind însă trecutul, putem avea un viitor mai bun“, a apreciat Tajani.

La rândul său, preşedintele Consiliului Director al muzeului, Hans-Gert Pöttering, fost preşedinte al Parlamentului European, a subliniat că expoziţia evidenţiază valorile comunitare într-un moment în care populismul şi instabilitatea în creştere le pun sub semnul întrebării.

„În politică şi mai ales în Uniunea Europeană, totul este în pericol. Iar dacă nu apărăm Uniunea Europeană, viitorul ei ar putea fi foarte dificil“, a atras atenţia Pöttering.

La finalul parcursului expoziţiei pot fi văzute bannere ale taberelor „Leave“ şi „Remain“, care s-au confruntat în campania pentru referendumul privind ieşirea Marii Britanii din UE, desfăşurat la 23 iunie 2016.

În opinia lui Hans-Gert Pöttering, fostul premier britanic David Cameron, care a avut iniţiativa referendumului, este „un individ foarte tragic“ pentru „ceea ce a făcut Europei şi mai ales propriei sale ţări“.

Muzeul acoperă o suprafaţă de aproximativ 4.000 de metri pătraţi şi este situat într-o clădire cu şapte etaje din zona Parcului Leopold.

Accesul pentru vizitatori este gratuit. De asemenea, vizitatorii primesc la intrare tablete disponibile în cele 24 de limbi oficiale ale UE.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: