Doi morţi în urma cutremurului din Italia. Un bebeluş de şapte luni şi fraţii săi, salvaţi de pompieri dintre dărâmături UPDATE

Doi morţi în urma cutremurului din Italia. Un bebeluş de şapte luni şi fraţii săi, salvaţi de pompieri dintre dărâmături UPDATE

FOTO Vicenzo / Twitter

Cel puţin două persoane au murit luni seara în cutremurul cu magnitudinea 4,0 de pe Insula turistică Ischia din sudul Italiei, iar salvatori depuneau marţi eforturi să scoată dintre dărâmături şi alte persoane, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 14.49 Salvatorii italieni au reuşit să-l salveze şi pe al treilea frate căutat sub dărâmături. Toţi cei trei fraţi sunt sănătoşi. Este vorba de un bebeluş de şapte luni şi fraţii săi Mattias (7 ani) şi Ciro (11 ani). 
 
UPDATE 12.58 Un al doilea copil a fost scos dintre dărâmături, pe insula italiană Ischia, la 14 ore după un cutremur cu magnitudinea 4,0, soldat cu cel puţin doi morţi şi 25 răniţi şi în urma căruia s-au surpat mai multe clădiri, potrivit presei italiene, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.
 

Pompieri l-au salvat anterior pe fratele în vârstă de şapte luni al băiatului, care părea să fie teafăr, într-o înregistrare video a salvatorilor.

Pompierii continuau să acţioneze pentru ca să-l salveze şi pe cel de-al treilea frate.

Un purtător de cuvânt al pompierilor, Luca Cari, a catalogat efortul în vederea eliberării băieţilor de sub dărâmături drept complicat.

El a precizat că salvatorii s-au aflat în contact, pe telefon, cu cei trei copii.

Tatăl băieţilor a declarat pentru televiziunea de stat RAI că băieţii se aflau în dormitorul lor atunci când a avut loc cutremurul, iar el şi soţia sa se aflau altundeva, în locuinţă.

Ea a reuşit să se salveze pe un geam, iar salvatorii au ajuns mai întâi la bărbat.

UPDATE 10.00 O femeie în vârstă a murit la Casamicciola, în nordul insulei, ucisă de bucăţi de moloz ale unei biserici, potrivit Protecţiei Civile. Presa scrie că trupul altei femei a fost văzut între ruinele casei ei, care s-a surpat, transmite News.ro.
 
Către ora locală 4.00 (5.00, ora României), pompierii l-au salvat pe Pasquale, un bebeluş în vârstă de şapte luni, pe care l-au scos plângând, dar în viaţă, dintre dărâmături după mai multe ore de efort.
 
Salvatorii continuau să sape căutarea fraţilor săi, cu care puteau să comunice, potrivit Prefecturii din Napoli.
 
Presa scrie că cei doi copii - în vârstă de patru şi şapte ani - s-au refugiat sub un pat, iar cel mai mare se află în contact, la telefon, cu salvatorii. Mama lor însărcinată, nevătămată, a dat alerta, iar tatăl lor a fost salvat către ora locală 2.30 (3.30, ora României).
 
Pagubele se concentrează în principal în două mici comune de pe coasta de nord a insulei - Casamicciola şi Lacco Ameno, vecine. Mai multe imobile s-au surpat, iar multe clădiri aveau scăpături ameninţătoare.
 
UPDATE 8.55 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, până la acest moment, nu sunt cetăţeni români care să fi solicitat sprijin în urma seismului din Italia.
 
UPDATE 7.40 Salvatori încercau să scoată marţi dimineaţa trei copii, în viaţă, prinşi între dărâmături, în urma cutremurului de la Ischia, relatează AFP.
 
Potrivit Digi24, numărul răniţilor a ajuns la 36.
 
UPDATE Ambasada României în Italia a contactat serviciile de protecţie civilă şi autorităţile din Ischia, pentru a verifica dacă sunt români afectaţi în urma cutremurului care a zguduit insula. De asemenea, a fost înfiinţată o celulă de criză pentru a acorda asistenţă consulară dacă va fi necesar, fiind puse la dispoziţie şi numere de telefon unde cei care au nevoie de ajutor pot suna.
 
„Ambasada României în Italia a contactat în regim de urgenţă departamentul de Protecţie Civilă şi autorităţile locale, pentru a verifica dacă în urma seismului au fost afectaţi cetăţeni români. În cadrul Ambasadei a fost activată o celulă de criză, pregătită să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune", scrie reprezentanţa diplomatică pe contul său de Facebook.
 
UPDATE US Geological Survey (USGS) relatează că seismul a avut magnitudinea de 4,3, după ce presa din Italia scria iniţial acesta ar fi avut magnitudinea de 3,6.
 
Din cauza avariilor mai multor clădiri, curentul electric din zonă a fost afectat, în timp ce localnicii şi turiştii au ieşit panicaţi pe străzi.
 
Şapte clădiri, printre care şi biserica Purgatoriului din Casamicciola s-au prăbuşit, autorităţile declarând că există riscul să existe persoane prinse sub dărâmături.
 
Roberto Allocca, doctor într-un spital local a declarat televiziunii Sky TG24 că cel puţin 25 de persoane au fost tratate pentru răni minore. Acesta a mai adăugat că pacienţii au fost evacuaţi din clădire pentru  a evita o tragedie, după ce pe zidurile spitalului au apărut mai multe crăpături
 
Potrivit agenţiilor de presă locale, o femeie a murit după ce a fost strivită de bucăţile desprinse de pe o biserică. 
 
Insula Ischia şi Capri reprezintă două dintre insulele preferate ale turiştilor europeni, căutate în special pentru apele termale din zonă. Casamicciola, comună aflată pe aceeaşi insulă, a mai suferit în 1883 un cutremur în urma căruia au murit peste 2.000 de persoane.
 
citeste totul despre: