Un ministru avertizează că UE riscă „implozia“ şi face apel la revizuirea priorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Finanţe al Olandei Wopke Hoekstra FOTO EPA-EFE
Ministrul de Finanţe al Olandei Wopke Hoekstra FOTO EPA-EFE

Ministrul olandez de Finanţe Wopke Hoekstra a avertizat marţi în privinţa pericolului de „implozie“ a Uniunii Europene (UE) şi a îndemnat UE să-şi revizuiască priorităţile.

„UE are o problemă, şi anume ameninţarea de implozie care o paşte. Trista realitate este că avem o Uniune în care o parte a populaţiei, în special din nord-vestul Europei, vrea să plece“, a declarat Hoekstra într-un discurs susţinut la Universitatea Humboldt din Berlin.

„Dacă Uniunea noastră este incapabilă să inspire ţările cele mai bune şi mai inteligente să i se alăture sau să adopte euro, şi dacă Uniunea noastră riscă să piardă definitiv o forţă precum Regatul Unit, atunci Uniunea noastră are o problemă fundamentală“, a insistat el, citat de AFP şi publicaţia luxemburgheză „Le Quotidien“.

Potrivit lui Hoekstra, Brexitul „nu este o victorie pentru Londra, nici pentru Berlin sau Paris, şi cu atât mai puţin pentru Haga, ci (este o victorie, n. red.) pentru Moscova şi Beijing“.

Ministrul olandez a criticat în mod concret Norvegia şi Elveţia, „neinteresate“ de aderarea la UE, dar şi Danemarca şi Suedia, care „resping euro“.

În acest context, el a făcut apel la o Europă „ameliorată“, pledând pentru o apărare europeană comună şi un front unit pe scena geopolitică.

„Fie că este vorba de impunerea de sancţiuni, de apărarea pieţelor noastre sau de gestionarea conflictelor care au loc astăzi în lume, Europa trebuie să poată să-şi facă auzită vocea“, a pledat ministrul olandez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite