Un manual de istorie publicat în Franţa sugerează că atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au fost orchestrate de CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O editură din Franţa şi-a prezentat scuze publice, după ce un manual de istorie care a apărut recent în librării sugerează că atacurile de la 11 septembrie 2011 au fost probabil „orchestrate de către CIA”, potrivit BBC News.

Această teorie a conspiraţiei publicată în manual pare să fi fost iniţial adusă în discuţie pe reţelele sociale, de către un grup de profesori.

Cartea cu pricina este destinată elevilor şi studenţilor. Editura a precizat pe site-ul său că fraza nu ar fi trebuit niciodată să apară în manual.

„Fraza care aduce în discuţie teorii ale conspiraţiei lipsite de orice bază factuală nu ar fi trebuit niciodată folosită în această lucrare. Nu reflectă poziţia editorială a editurii Ellipses sau a autorului”, se arată în mesaj.

Manualul se descrie ca un curs complet privind secolul XX în istoria Franţei, cea europeană şi cea mondială. A fost scris de către Jean-Pierre Rocher, profesor de istorie şi geografie şi absolvent al Institutului de Studii Politice de la Paris şi este destinat elevilor care vor să urmeze această universitate sau studenţilor care se pregătesc pentru Şcolile franceze de Înalte Studii. 

Deşi cartea a fost publicată în noiembrrie, abia în momentul în care fiica unor profesori de şcoală generală a cumpărat manualul, părinţii au observat trimiterea la CIA.

La pagina 204, autorul explică contextul în care s-a format grupul jihadist al-Qaeda şi „atacul terorist cvadruplu din 11 septembrie 2001, din New York şi Washington”. Ulterior, autorul scrie următoarele: 

„Evenimentul global - fără îndoială orchestrat de CIA (serviciile secrete) pentru a impune influenţa americană în Orientul Mijlociu? - a lovit simboluri ale puterii americane pe propriul său teritoriu”.

Profesorul care a sesizat afirmaţia şi-a exprimat imediat îngrijorarea pe un grup de Facebook şi administratorul acestuia, Bruno Modica, a declarat pentru Le Monde că postarea „a explodat destul de repede”.

Editura franceză Ellipses a precizat că autorul manualului va şterge cuvintele referitoare la CIA şi va corecta textul din versiunea online, precum şi din cărţile tipărite care nu au ajuns încă în librării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite