Un lider separatist catalan a rămas fără mandatul de eurodeputat

Un lider separatist catalan a rămas fără mandatul de eurodeputat

Oriol Junqueras FOTO EPA-EFE

Aflat în detenţie în Spania, liderul separatist catalan Oriol Junqueras a rămas fără mandatul de eurodeputat. Decizia a fost luată de Parlamentul European (PE), care a răspuns astfel favorabil unei hotărâri a justiţiei spaniole.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele PE, italianul David Sassoli, a anunţat vineri că Oriol Junqueras, fostul vicepreşedinte al Cataloniei, nu mai este eurodeputat. „Mandatul lui Junqueras a încetat la 3 ianuarie 2020“, a afirmat Sassoli, citat într-un comunicat.

La 3 ianuarie, Comisia Electorală Centrală din Spania i-a retras acest mandat lui Junqueras, o hotărâre confirmată joi de Curtea Supremă de la Madrid, notează AFP.

Conform Curţii Supreme din Spania, condamnarea lui Oriol Junqueras în octombrie la 13 ani de închisoare şi la interdicţia de a fi ales pe motiv de răzvrătire şi deturnare de fonduri „implică“ automat „excluderea statutului de eurodeputat“.

Totuşi, Oriol Junqueras a obţinut dreptate la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Conform unei decizii a CJUE din 19 decembrie, fostul vicepreşedinte al Cataloniei dispune de imunitate „de la proclamarea rezultatelor“ europarlamentare, desfăşurate la 26 mai în Spania, şi ar fi trebuit să iasă din închisoare pentru depunerea jurământului.

Oriol Junqueras a fost condamnat pentru rolul pe care l-a avut în încercarea de separare a Cataloniei de Spania în toamna anului 2017.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: