Un lider politic sârb din Kosovo a fost asasinat în faţa sediului partidului său

Un lider politic sârb din Kosovo a fost asasinat în faţa sediului partidului său

Oliver Ivanovici FOTO AFP

Un important om politic din Kosovo, Oliver Ivanovici, a fost ucis cu gloanţe marţi dimineaţă în partea sârbă a oraşului Mitrovica, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

În vârstă de 64 de ani, Oliver Ivanovici a fost împuşcat în jurul orei locale 08.15 (09.15 ora României) în timp ce sosea la sediul partidului său. Asasinii au tras dintr-o maşină. Informaţia este confirmată pentru AFP de o membră a partidului lui Ivanovici, Ksenija Bozovici, şi avocatul său Nebojsa Vlajici.

Lider al unui partid social-democrat local, Oliver Ivanovici era considerat drept un politician moderat în acest oraş rămas divizat între o parte sârbă în nord şi o parte de albanezi kosovari în sud.

Mitrovica este un oraş de 85.000 de locuitori unde tensiunile sunt evidente între cei 13.000 de sârbi şi 72.000 de albanezi, deşi au trecut aproape 20 de ani de la încheierea unui război sângeros între cele două comunităţi. În partea sârbă, viaţa politică este marcată uneori de violenţe.

„Din ce mi s-a spus până acum, a murit la faţa locului“, a declarat Nebojsa Vlajici, potrivit căruia clientul său a fost atins de cinci gloanţe.

Anchetatorii „sunt la faţa locului. Nu ştim decât că atacul a fost pus efectuat dintr-un vehicul care rula“, a precizat pentru AFP procurorul Shyqri Syla.

Oliver Ivanovici era o figură aparte pe scena politică locală.

Condamnat iniţial la nouă ani de închisoare pentru crime de război în războiul din perioada 1998-1989 între forţele sârbe şi separatiştii albanezi din Kosovo, el fusese apoi eliberat de o curte de apel în februarie anul trecut. Urma să fie rejudecat.

Pe de altă parte, el a fost unul dintre puţinii politicieni sârbi din Kosovo care vorbea limba albaneză şi critica politica dusă de Belgrad în problema kosovară.

Deşi nu recunoştea independenţa Kosovo, pleda pentru dialog cu puterea de la Priştina.

În iunie, în cursul unei întâlniri cu un jurnalist al AFP, a recunoscut că are numeroşi adversari înverşunaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările