Un jurnalist german a fost prins spionându-şi colegii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Sebastian Heiser îşi spiona colegii încă de la începutul lui 2014 FOTO The Guardian
Jurnalistul Sebastian Heiser îşi spiona colegii încă de la începutul lui 2014 FOTO The Guardian

Un reporter de la publicaţia germană „Taz“ a fost acuzat de spionaj asupra colegilor săi. Sebastian Heiser a fost prins asupra faptului, îndepărtând un stick USB dintr-un computer al redacţiei. Stick-ul era folosit pentru a afla parolele şi orice altceva colegii săi ar fi tastat pe computer, notează „The Guardian“.

Sebastian Heiser, 35 de ani, a fost jurnalist la publicaţia germană Taz, până când a fost prins spionându-şi colegii. Luna trecută, jurnalistul a fost prins de un tehnician IT în timp ce recupera un stick „key-logger“, care era folosit pentru a aduna informaţii de pe computerele redacţiei. Orice tasta vreun jurnalist la computer îi apărea lui Heiser pe ecran.

Când a fost descoperit stick-ul, un tehnician a fost plasat strategic să vadă cine anume îl pusese acolo. Atunci când Heiser a apărut la serviciu, s-a dus în camera respectivă, şi-a acoperit mâinile cu un ziar şi a încercat să îndepărteze stick-ul. Atunci când a fost confruntat şi forţat să predea dispozitivul, Heise a negat, însă după aceea a fost văzut fiind escortat afară din clădire.

Personalul redacţiei a fost şocat atunci când a fost informat de redactorul-şef Ines Pohl de situaţie. Pohl şi-a sfătuit colegii să-şi schimbe parolele. „Aici avem de-a face cu spionaj. Suntem foarte şocaţi. Încrederea de la Taz, şi cea internă şi cea externă, a fost distrusă“, nota Pohl săptămâna trecută.

Tehnicienii IT au descoperit că Heise, cu ajutorul dispozitivului, spărsese 16 conturi ale jurnaliştilor şi că spionajul, inclusiv citirea e-mail-urilor ziariştilor, avea loc de la începutul anului 2014, potrivit „The Guardian“.

Publicaţia îl dă în judecată pe Heiser, care se pare că avea o carieră înfloritoare, descoperind câteva scandaluri politice. În acest timp, specialiştii IT încearcă să estimeze daunele, iar publicaţia speră ca sursele ei să nu se sperie şi le anunţă că protejarea lor rămâne un lucru sfânt. Redactorul-şef este hotărât să arate că orice detalii au fost oferite jurnaliştilor se află încă pe mâini bune. „Trebuie să recâştigăm încrederea surselor“, declara Pohl pentru „The Guardian“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite