Un fost spion MI6 susţine că guvernul May a ignorat dovezi ale relaţiei dintre Trump şi Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver / Getty Images / PA / Victoria Jones
FOTO Guliver / Getty Images / PA / Victoria Jones

Fostul agent MI6 Christopher Steele a dezvăluit faptul că guvernul britanic a decis să închidă ochii asupra unor dovezi ale legăturilor preşedintelui american Donald Trump cu Rusia pentru a-şi proteja relaţia cu SUA, relatează Business Insider care citează The Guardian.

În 2018, Christopher Steele, fost agent al serviciilor de informaţii britanice, care a condus timp de trei ani biroul pentru Rusia, a relatat în faţa comitetului de investigaţii din parlamentul britanic că executivul Theresei May a ignorat dovezi ale relaţiei dintre Putin şi Trump prezentate de el însuşi.

Raportul acestui Comitet pentru informaţii şi securitate trebuia să fie publicat anul trecut înaintea alegerilor din Marea Britanie, dar premierul britanic Boris Johnson s-a opus, şi de atunci a rămas nepublicat. Johnson a fost ministru de externe în guvernul May.

Fostul spion a declarat că în 2016 a prezentat un dosar referitor la Trump şi Rusia oficialilor seniori de informaţii, dosar care, odată ajuns la vârfurile puterii politice, a fost făcut uitat.

„A părut ca şi cum au pus o pătură deasupra lui. Nu s-au deschis anchete şi nu s-a întreprins nimic” în privinţa celor mai importante informaţii din dosar, a declarat acesta.

Steele a oferit aceleaşi informaţii în cursul mărturiei prezentate în faţa Comitetului de investigaţii a amestecului Rusiei în alegerile din Marea Britanie, în august 2018. El a declarat că guvernul condus de Theresa May a decis să nu ia în seamă informaţia ca să nu pericliteze relaţiile cu SUA.

„În acest caz, consideraţiile politice au părut să primeze în faţa intereselor de securitate naţională. Dacă e aşa, în opinia mea, HMG (Guvernul Majestăţii sale) a făcut o greşeală serioasă când a pus în balanţă chestiuni de importanţă strategică pentru ţara noastră”, a spus fostul agent britanic.

Acesta a explicat că guvernul britanic nu a dorit să acţioneze din cauza unor „implicaţii politice mai largi dificile”.

„Exemple sunt relatări despre posibila influenţă a Kremlinului asupra preşedintelui Trump şi   familiei/administraţiei sale, ca şi indicii privind finanţarea şi interferenţa în referendumul privind Brexitul”, a spus acesta citat de The Guardian.

Raportul comitetului pentru informaţii şi securitate din Parlamentul britanic este gata din luna octombrie a anului trecut, dar, potrivit guvernului Marii Britanic, nu poate fi publicat până nu se formează un nou comitet. Acesta e întârziat de neînţelegeri asupra cine să nominalizeze membrii acestuia.

Procurorul special al SUA Robert Mueller a arătat în investigaţia sa că Rusia a sprijinit alegerea lui Trump. Nu au fost găsite însă dovezi în privinţa coordonării între Rusia şi campania lui Trump.

Preşedintele american a declarat că se încrede în cuvântul lui Putin mai degrabă decât în agenţiile de informaţii care au descoperit amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016.

Fostul consilier de securitate al lui Trump, care a lansat de curând o carte de memorii despre experienţa sa la Casa Albă, făcând mai multe dezvăluiri despre preşedintele american, a declarat într-un interviu recent pentru un post american că Putin nu-l consideră pe Trump un „adversar serios”.

„Părerea mea este că Putin crede că îl poate juca pe degete”, a spus Bolton.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite