Un fost premier italian îşi înfiinţează propria mişcare politică şi pleacă la luptă împotriva lui Salvini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier italian Matteo Renzi a anunţat marţi că părăseşte Partidul Democrat (PD), principala fromaţiune de stânga din peninsulă, pentru a-şi înfiinţa propria mişcare, dar că va continua să susţină noul Guvern al lui Giuseppe Conte, relatează AFP.

„Astăzi, PD este un ansamblu de curente“ politice, „iar eu mă tem că nu va fi în măsură să răspundă singur agresiunilor (liderului extremei drepte Matteo) Salvini şi dificilei coabitări cu (Mişcarea) Cinci Stele“, s-a justificat el într-un interviu în La Repubblica, un cotidian de stânga.

Potrivit estimărilor sale, aproximativ 30 de aleşi, senatori şi deputaţi, din cei 160 câţi numără PD în Parlament, l-ar urma în noua sa aventură care nu are, cel puţin în mod oficial, un nume.

În pofida acestei plecări din PD, care a revenit în Guvern în urmă cu o săptămână, în urma unei alianţe cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), aşa cum a vrut el, Matteo Renzi subliniază că va continua să susţină Guvernul.

El precizează că i-a spus acest lucru în mod personal premierului Giuseppe Conte.

Lupta împotriva lui Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta), revine ca un leitmotiv în tot interviul.

„Vreau să petrec lunile care urmează luptând împotriva «salvinismului» pe stradă, în şcoli, în uzine. Faptul că l-am trimis acasă pe Salvini va rămâne, în CV-ul meu ca unul dintre lucrurile de care sunt cel mai mândru“, subliniază el.

Matteo Salvini, al cărui partid guverna de 14 luni împreună cu M5S, a provocat o criză politică şi a antrenat căderea primului Guvern Conte la începutul lui august, sperând să obţină alegeri anticipate cu scopul de a reveni în forţă la putere. Sondajele îl creditau atunci cu 36-38% din intenţiile de vot.

Însă Matteo Renzi a promovat o alianţă între M5S şi PD, cu scopul de a evita o întoarcere anticipată la urne.

„Populismul rău pe care (Matteo Salvini) îl exprimă nu este înfrânt şi trebuie combătut în sânul societăţii“, apreciază fostul şef al Guvernului (2014-2016).

„Populismul nu cunoaşte inteligenţa artificială, populismul este stupiditatea naturală“, a subliniat politicianul, cunoscut prin modul său franc de a vorbi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite