Un fost gardian de la Auschwitz şi-a cerut scuze pentru rolul jucat în uciderea deţinuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gardianul Reinhold Hanning este acuzat pentru că a jucat un rol în uciderea a cel puţin 170.000 de oameni închişi în lagărul de concentrare de la Auschwitz. FOTO Arhivă
Gardianul Reinhold Hanning este acuzat pentru că a jucat un rol în uciderea a cel puţin 170.000 de oameni închişi în lagărul de concentrare de la Auschwitz. FOTO Arhivă

Un fost paznic de la lagărul de concentrare Auschwitz, judecat în Germania, Reinhold Hanning, în prezent în vârstă de 94 de ani, a rupt tăcerea pentru a-şi cere scuze “din tot sufletul” pentru rolul jucat în crimele în masă comise de nazişti, relatează The Guardian.

“Regret profund faptul că am făcut parte dintr-o organizaţie criminală, responsabilă pentru moartea a atât de mulţi oameni nevinovaţi şi pentru distrugerea a  nenumărate familii”, a spus Hanning, fost membru al trupelor SS, în prima declaraţie după începerea procesului, în urmă cu 12 zile.

Vorbind încet la microfon, bărbatul, aflat în scaun cu rotile, a spus că este “ruşinat” pentru că nu a făcut decât să privească “în timp ce se făceau nedreptăţi” şi pentru că nu a “făcut nimic pentru a le opri”. Unul dintre supravieţuitorii Holocaustului, caare asista la proces, s-a declarat nemulţumit de scuzele primite. “Nu este suficient pentru mine (...). Poate că este un om diferit acum, dar nu este o scuză pentru ceea ce s-a întâmplat atunci”, a spus Leon Schwarzbaum, în vârstă de 95 de ani.

Hanning este acuzat pentru că a jucat un rol în uciderea a cel puţin 170.000 de oameni închişi în lagărul de concentrare de la Auschwitz, unde a lucrat ca paznic în perioada ianuarie 1943 – iunie 1944. Peste 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei din Europa, au fost ucişi la Auschwitz în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

O declaraţie de 23 de pagini, citită în instanţa de la Detmold, de avocatul apărării Johannes Salmen, detaliază cum Hanning, pe atunci în vârstă de 13 ani, s-a alăturat Tineretului Nazist cu ocazia zilei de naştere a lui Hitler, la 20 aprilie 1935. Mama sa vitregă, o nazistă convinsă, l-a încurajat apoi să se alăture SS, organizaţia paramilitară de elită a Partidului Nazist. În calitate de lider de divizie în regimentul SS “Fuhrer”, Hanning a servit în Franţa, Olanda şi Rusia, înainte de a fi mutat la Auschwitz în ianuarie 1942, după ce a fost rănit în lupte, lângă Kiev.

În declaraţia sa, Hanning a insistat că, iniţial, nu a ştiut în ce fel de loc a fost transferat, dar a recunoscut că şi-a dat seama repede că lagărul era folosit pentru crime în masă. “Oamenii erau împuşcaţi, gazaţi sau arşi. Am văzut cadavre mutate, da, ştiam ce se întâmplă. Am observat mirosul de ars. Ştiam că sunt incinerate cadavre”, a afirmat el.

“Bineînţeles că am aflat că trenuri ajung la Auschwitz pline de oameni. Ştiam că majoritatea oamenilor care ajung cu trenul sunt ucişi”, a adăugat el. Fostul gardian a precizat că nimeni nu a încercat să scape în timpul turelor sale, dar a admis că şi-ar fi folosit arma dacă cineva ar fi încercat să fugă din lagăr.

Hanning a povestit că i-a dat personal unui deţinut o scrisoare de la soţia acestuia. El nu a precizat dacă a citit scrisoarea sau nu şi nici dacă a contactat familia supă război. Hanning a subliniat că nu a vorbit niciodată despre rolul său cu soţia, copiii sau nepoţii săi. “Nimeni din familia mea nu a ştiut că am lucrat la Auschwitz”, a explicat el.

Procesul lui Hanning face parte dintr-un val de procese împotriva unor ofiţeri care au lucrat în lagărele de concentrare naziste. În 2011, un tribunal din Munchen l-a declarat pe John Demjanjuk vinovat de complice la uciderea a 28.060 de evrei, în timpul în care a lucrat ca gardian la centrul de exterminare Sobor.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite