Un fost bancher, ales preşedintele unei ţări europene

Un fost bancher, ales preşedintele unei ţări europene

Gitanas Nauseda, noul preşedinte al Lituaniei FOTO EPA-EFE

Economistul Gitanas Nauseda, un fost membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Lituaniei, a fost ales duminică preşedintele acestei ţări care a făcut parte din Uniunea Sovietică şi a aderat la Uniunea Europeană după obţinerea independenţei.

Ştiri pe aceeaşi temă

În vârstă de 55 de ani, Nauseda a obţinut 66,72% din voturi, învingând-o detaşat pe contracandidata sa, fostul ministru de Finanţe Ingrida Simonyte, în vârstă de 44 de ani, votată de 33,28% din alegători.

Simonyte şi-a recunoscut înfrângerea.

La rândul lui, Nauseda s-a angajat să urmeze calea trasată de preşedinta în exerciţiu, „Doamna de Fier“ Dalia Grybauskaite, foarte critică faţă de Rusia, scrie Reuters.

Fost eurocomisar pentru Cultură, apoi pentru Finanţe şi Buget (2004-2009), Grybauskaite a fost aleasă în două rânduri la preşedinţia Lituaniei. Constituţia acestei ţări care a devenit membră UE la 1 mai 2004 nu i-a mai permis să candideze pentru al treilea mandat consecutiv de cinci ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările