Un fiu al jurnalistei din Malta ucise după dezvăluirea unor cazuri de corupţie salută alegerea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi FOTO EPA
Laura Codruţa Kovesi FOTO EPA

Unul dintre cei trei copii ai jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia, ucisă acum doi ani, a salutat joi alegerea fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, în postul de procuror-şef european, nou înfiinţat.

„E bine că această persoană curajoasă şi determinată a fost aleasă procuror-şef UE. Oficialii din Malta şi asociaţii lor care fraudează fonduri publice au într-un final pe cineva cu autoritate judiciară de care să se teamă“, a scris Matthew Caruana Galizia pe Twitter.

Nu este prima dată când Matthew Caruana Galizia îşi manifestă sprijinul pentru Kovesi.

La începutul lui aprilie, fostul europarlamentar Cristian Preda a publicat o scrisoare în care familiile jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia şi a jurnalistului slovac Jan Kuciak, ucişi fiindcă dezvăluiau acte de corupţie, cer Consiliului s-o numească pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European.

Imagine indisponibilă

Mesajul scrie pe Twitter de Matthew Caruana Galizia

Potrivit scrisorii înaintate secretarului general al Consiliului Europei, familiile celor doi jurnalişti ucişi afirmă că Laura Codruţa Kovesi este cea mai calificată candidată la funcţia de procuror şef european.

„O prăbuşire a statului de drept în ţările noastre, Malta şi Slovacia, a dus la uciderea membrilor familiei noastre, Daphne Caruana Galizia şi Ján Kuciak.

Solicităm Consiliului să aleagă candidatul cel mai curajos şi mai distinct pentru această slujbă, o femeie făcută din acelaşi şablon ca Daphne şi Ján: Laura Codruţa Kövesi“, au scris cele două familii.

De-a lungul activităţii sale, Daphne Caruana Galizia a arătat unele dintre cele mai întunecate părţi ale politicii malteze, luând în vizor atât puterea, cât şi opoziţia.

După moartea sa, la 16 octombrie 2017, fiii săi au cerut demisia premierului Joseph Muscat, pe care l-au acuzat că s-a înconjurat de escroci şi că a creat o cultură a impunităţii ce a transformat Malta în „insula mafiei“.

Laura Codruţa Kovesi a fost aleasă joi de Consiliul UE în funcţia de procuror-şef european. Fosta şefă a DNA este prima persoană care va ocupa acest post, nou înfiinţat.

„Candidata noastră a obţinut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică“, a scris pe Facebook europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan.

Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, a votat pentru Kovesi, deşi premierul Viorica Dăncilă i-a cerut să voteze împotrivă.

Surse diplomatice susţin pentru „Adevărul“ că Odobescu nu a primit mandat scris din partea Ministerului de Externe, aşa cum cere procedura, prin urmare a votat în favoarea Codruţei Kovesi. A contat şi telefonul pe care Odobescu l-a primit de la preşedintele Klaus Iohannis joi dimineaţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite