STUDIU Câştigurile obscene ale parlamentarilor europeni, pe timp de criză. Recordul - un bulgar trebuie să muncească 108 ani ca să câştige cât un europarlamentar într-o legislatură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariile parlamentarilor din Uniunea Europeana nu au fost afectate de criza
Salariile parlamentarilor din Uniunea Europeana nu au fost afectate de criza

Este vorba, dragi cititori, de un document cu adevărat senzaţional şi exploziv pe care vă rog să-l lecturaţi în calitatea dvs de viitori chemaţi cu insistenţă la urne pentru alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor.

Este un studiu realizat de Preisvergleich.de (puteţi accesa aici varianta PDF în engleză) a cărui concluzie este dramatică în raport cu toate poveştile pe care le-am auzit cu toţii despre o Europă aflată în criză, moralitatea politicii şi nevoia de a face economii...baliverne, poveşti bune pentru proşti, bazaconii bune de servit electoratului:

Parlamentarii din Europa câştigă în medie cu 878% mai mult decât cetăţenii europeni... Avem 8185 de parlamentari în UE pentru 500 milioane de cetăţeni...Cetăţenii bulgari ar trebui să muncească 108 ani pentru a realiza venitul obţinut doar într-o singură legislatură de un conaţional de-al lor, europarlamentar...

Conform raportului, un deputat european ar avea un venit mediu lunar de 17.827 Euro, ceea ce înseamnă un venit anual de 213.924 Euro. Dar, spun specialiştii germani, dacă sunt adăugate diversele indemnizaţii pe care le poate primi, ajungem la un fabulos venit anual brut de 1.069.622 Euro, aceasta însemnând cu 878% mai mult decât venitul mediu la nivelul UE, adică o valoare brută de 21.844 Euro. 

Salarii europarlamentari

Parlamentul European spune că este vorba despre un calcul eronat, căci iată, conform datelor oficiale, care este fişa de venituri a unui europarlamentar:

- salariu de bază: 7.956,87 Euro lunar (plătit de bugetul european şi supus impozitului, ceea ce dă, în final, o valoare de 6200,72 Euro net. Salariul de bază este fixat la 38,5% din valoarea venitului realizat de un judecător la Curtea Europeană de Justiţie.

- după vârsta de 63 de ani, europarlamentarii au dreptul la pensie (ce va fi plătită din bugetul Parlamentului European) care reprezintă 3,5% din valoarea indemnităţilor pentru fiecare an de serviciu, cu un maximum de 70% din total

- PLUS...europarlamentarilor li se decontează toate călătoriile în interes de serviciu (delegaţii, participări evenimente oficiale, etc) – bilet de avion clasa business, sau tren clasa I, sau 0,50 Euro pe km în cazul folosirii unei maşini.

- PLUS... indemnităţi forfetare bazate pe distanţa şi durata traseului pentru a acoperi alt cheluieli de călătorie (spre ex. plata intrării pe autostradă, greutate bagaje suplimentare, etc).

- PLUS...Europarlamentarii au dreptul la o rambursare anuală de maximum 4243 Euro pentru toate celelalte călătorii efectuate în afara statului membru de origine în cadrul activităţilor lor, precum şi la rambursarea unui număr de maximum 24 de călătorii dus-întors către ţara lor de origine.

- PLUS...Diurna (denumită şi “diurnă de subzistenţă”) – sumă forfetară de 304 Euro/zi pentru fiecare zi de activitate oficială certificată prin semnătura europarlamentarului înn registrul de prezenţă. Este o sumă destinată să acopere cheltuielile de hotel, mesele şi celelalte cheltuieli (asta în condiţiile în care un prânz la cantina Parlamentului Euroepan, cu cost subvenţionat, atinge un maximum de 20 Euro, n.n.). Pentru reuniunile care au loc în afara UE, diurna este de 152 Euro/zi, cheltuielile de hotel fiind rambursate separat.

- PLUS...”Indemnitate cheluieli generale” sumă forfetară de 4299 Euro/lunar destinată să acopere închirierea de birouri, cheluielile de gestiune, notele de telefon şi corespondenţă, cumpărarea de ordinatoare şi aparate telefonice.

- PLUS..rambursarea a 2/3 din costul oricărei cheltuieli legate de sănătate şi de orice tip de intervenţii medicale şi medicamente, sistem echivalent cu cel de care beneficiază  funcţionarii europeni.

- PLUS...Parlamentul European pune la dispoziţia europarlamentarilor (la Bruxelles şi Strasbourg) birouri complet echipate. Europarlamentarii pot folosi maşinile oficiale pentru deplasările de serviciu în cele două oraşe.

Şi totuşi, de unde au scos nemţii cifrele finale prezentate în studiu? Răspunsul e simplu: au adăugat la toate aceste sume (în sine enorme), ceea ce mai primesc lunar pentru plata asistenţilor (de la Bruxelle şi din ţară): 21.209 Euro/lunar...

Salarii europarlamentari

Parlamentul European precizează că europarlamentarii pot angaja pe cine doresc, neexistând definite criterii de competenţă şi nici măcar de studii sau experienţă. Asistenţii care lucrează la Bruxelles, Strasbourg sau Luxemburg sunt geraţi de administraţia Parlamentului European, iar cei care lucrează la birourile europarlamentare din statele membre sunt geraţi de „instanţe plătitoare agreate”. Curată mană cerească...

Dar parlamentarii naţionali o duc oare mai rău? Cei germani câştigă 647% mai mult decât un cetăţean german cu venit mediu, iar în Franţa procentul ajunge la 740%.

Un parlamentar german are un câştig lunar de 12.536 Euro, unul francez de 13.127 Euro, iar în Marea Britanie un membru al Cameri Comunelor are un venit mai modest, de doar 7.888 de euro. Anormal? Dacă ne deplasăm atenţia spre ţările din est, vedem că diferenţele între aleşii naţiei şi „stupid people” se măresc ameţitor. În Slovacia spre exemplu, unde deputaţii naţionali cîştigă cu 1190% mai mult decât compatrioţii lor. 

Un europarlamentar grec câştigă de 800 de ori mai mult decât concetăţenii săi. Recordul absolut se înregistrează în Bulgaria, unde parlamentarii câştigă de 2051% de ori mai mult în raport cu media naţională care este sită la 829 Euro brut lunar. Europarlamentarii români câştigă mai bine cu 1861% decât cetăţeanul cu venituri medii.

Salarii europarlamentari

Conform studiului german, la nivelul UE (cu 27 de ţări) avem un total de 8185 de parlamentari: 7433 în parlamentele naţionale şi 754 de europarlamentari. Plata salariilor tuturor parlamentarilor din UE costă cetăţeanul european 781 milioane euro anual – aproximativ 620 milioane euro plătite de parlamentele naţionale şi 160 de miloane euro anual de către Parlamentul European.

De aici costul general pe care-l reprezintă Parlamentele naţionale la nivelul UE: 2,79 miliarde Euro per sesiune parlamentară, Franţa deţinând poziţia de lider. Făcând suma tuturor veniturilor individuale ale parlamentarilor din Adunarea Naţională franceză, contribuabilul trebuie să plătească un total de 545 de milioane Euro. Urmează Camera Deputaţilor şi Senatul italian (453 milioane euro), Budestagul german (373 milioane euro) şi Camera Comunelor din Marea Britanie (308 milioane Euro).

Salarii europarlamentari

Datorită discrepanţelor existente între veniturile parlamentarilor (europeni şi naţionali) şi mediile naţionale, cercetătorii germani au ajuns la concluzia că un cetăţean bulgar, spre exemplu, ar avea nevoie să muncească 108 ani pentru a realiza veniturile încasate de un parlamentar într-o singură legislatură (5 ani). Pentru a atinge acelaşi scop, un polonez trebuie să muncească 78 de ani, un italian 45 de ani, un britanic 40 de ani şi un german 39 de ani. În cazul românilor, 98 de ani...
Poate acum înţelegeţi cu adevărat ce înseamnă să fii cu adevărat „ales al naţiei”, demnitar şi toate celelalte. Măcar de le-ar fi performaţele pe măsura privilegiilor.

Dar, aici, se deschide o altă discuţie şi ştiu că în acest moment se lucrează (de către un think-tank dintr-o mare ţară europeană) la un foarte critic raport asupra performaţelor înregistrate de europarlamentari în legislatura care se va încheia în 2014. Am văzut câteva rezultate preliminare din capitolul dedicat României şi vă asigur că veţi avea de ce să vă uimiţi...Între timp, poate-i întrebaţi dvs ce au făcut să vă apere interesele, cum v-au reprezentat circumscripţia, asta, fireşte, în cazul în care ştiţi cine sunt sau i-aţi mai văzut vreodată la faţă de acum patru ani şi jumătate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite