Un document excepţional: Situaţia terorismului în Europa – 2016

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
captura

Raportul TE-SAT 2016 este realizat de experţii EUROPOL şi prezintă o sinteză profesionistă asupra cauzelor, surselor, tendinţelor şi nivelului de diversificare a terorismului în Europa, studiind, de asemenea, şi structurile de sprijin logistic şi financiar de care dispun organizaţiile sau celulele teroriste cunoscute şi active pe continentul nostru.

Este vorba, notează experţii, despre un fenomen în dezvoltare continuă, „care a crescut în ultimii ani şi se află în continuare pe o traiectorie ascendentă, în prezenţa aceloraşi caracteristici majore din 2015. În ce priveşte Terorismul jihadist, acestea sunt:

  • celulele teroriste ale Statului Islamic care operează acum în Europa sunt în preponderent fie locale, fie cu bază operaţională locală
  • în cazul teroriştilor autohtoni, este de notat trecerea de la un proces îndelungat de radicalizare la un tip de recrutare rapidă
  • în selectarea ţintelor, ISIS pare să aibă o preferinţă către aşa-numitele „soft targets” deoarece s-au dovedit mult mai eficiente decât cele împotriva infrastructurilor critice, militare, poliţiei sau alte ţinte considerate drept dificile. Atacurile împotriva primului tip de ţinte provocând mai multă panică la nivelul populaţiei decât cel de-al doilea gen de atacuri.
  • natura şi structura pregătirii făcute de ISIS pare să ofere posibilitatea ca operativii (inclusiv luptătorii întorşi acasă din zonele de război) să execute acte teroriste într-un mod detaşat-emoţional

Apare indicaţia asupra unei schimbări către o strategie mai amplă a ISIS de a intimida opiniile publice occidentale, semnalând posibilitatea unor noi atacuri în viitorul apropiat împotriva Statele Membre UE...În acest moment, statele membre UE care participă la Coaliţia împotriva Terorii sunt considerate de grupurile jihadiste drept ţinte legitime... Multe State Membre consideră atacurile duse de islamiştii radicali care sunt fie actori izolaţi fie sunt organizaţi în grupuri mici, ca fiind un risc serios, unul care a crescut în 2015. Rămân astfel o ameninţare teroriştii islamici din UE care nu au avut un contact direct cu grupurile teroriste aflate în zonele de război. Marea Britanie şi celelalte State Membre subliniază eficienţa mass-media deţinută de terorişti, sursă de inspiraţie şi radicalizare pentru numeroase persoane. ISIS continuă să-şi folosească sursele media pentru a încuraja aspiranţii terorişti să pornească la atacuri individuale”.

Printre schimbările semnificative este notată prezenţa din ce în ce mai importantă a femeilor provenind din ţări europene, „care, la scurt timp după ce ajung în Siria sau Irak se se mărită rapid cu un jihadist (asta dacă nu erau deja măritate cu unul deja din ţara de origine) şi fac copii. Datele statistice arată că sunt cel mai puţin pasibile de a se întoarce sau de a vrea acest lucru) în comparaţie cu bărbaţii. Probabil că ele nu iau parte activă la luptă cu toate că, în general, au primit o pregătire pentru utilizarea armelor. Rolurile s-ar putea schimba în viitor, ceea ce ar putea avea ca efect asupra naturii şi impactului operaţiunilor ISIS în Europa... prin folosirea femeilor ca atacatori sinucigaşi. O sursă deosebită de îngrijorare o constituie copiii luptătorilor străini care trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul controlat de ISIS. O treime dintre copiii femeilor olandeze care trăiesc acum în Siria /Irak s-au născut acolo. În propaganda lor, cei de la ISIS arată adesea cum antrenează aceşti minori pentru a deveni viitoarea generaţie de luptători străini terorişti, ceea ce ar putea să pună o problemă de securitate pentru Statele Membre”.

captura

Extremismul de dreapta

Datorită creşterii continue a numărului de migranţi clandestini care intră în UE, inclusiv solicitanţii de azil, precum şi a creşterii dificultăţilor de a le oferi adăpost, problema migranţilor va rămâne pentru o perioadă nedefinită de timp în centrul dezbaterii sociale şi prezentărilor media. În plus, este previzibil ca extremiştii şi grupările de dreapta îşi vor întări eforturile în prezentarea politicii de azil într-un mod polarizat şi vor dori să exploateze dezbaterea în folos propriu. Este de anticipat în media de socializare va apare un limbaj mai intens şi mai violent. Unele State Membre au semnalat deja o evoluţie către grupuri de vigilantes în formula grupurilor de patrule pentru asigurarea ordinii pe străzi. Autorităţile finlandeze au menţionat faptul că, în unele oraşe, patrularea era asigurată de cei de la „Mişcarea de rezistenţă Naţională Finlandeză” , pare a „Mişcării de Rezistenţă Nordică”, organizaţie naţional socialistă cu ramificaţii în Suedia, Norvegia şi Danemarca..

Aşa cum au avut loc acte violente comise de indivizi izolaţi sau de grupuri mici... s-ar putea observa creşterea în următorii ani unor acte şi mai violente, inclusiv asasinate. Mai mult, persoane publice, partide politice, organizaţii non-guvernamentale şi de media care au o atitudine critică faţă de extremismul de dreapta vor rămâne ţintă pentru activitatea ameninţătoare a acestora”.

Terorismul de extremă-stânga şi anarhismul

În 2015 au avut loc 13 asemenea evenimente, notează raportul: 7 în Spania, 4 în Italia, 2 în Grecia, număr egal cu cel înregistrat în 2014. Chiar dacă se arată că „în ultimii ani, grupurile teroriste de inspiraţie marxist-leninistă nu au mai provocat atacuri în UE. Membrii acestor grupuri, active în perioada anilor 80, 90 şi la începutul anilor 2000 sunt acum dizolvate şi angajate mai mult în propagandă şi îndoctrinare, dar nu în violenţă”, veţi vedea că în raport sunt enumerate asemenea formaţiuni care-şi păstrează intact un potenţial înalt de pericol, mai ales în măsura în care, din considerente de oportunism politic, se vor alia cu mişcările autonomiste şi independentiste. Atunci pot deveni extrem de primejdioase datorită unei îndelungi tradiţii mai ales „la nivelul angajamentului violent după infiltrarea unor demonstraţii paşnice sau a unor marşuri”, tehnică folosită de unităţile Black Blocks de inspiraţie neo-anarhistă. Uniţi prin reţele a căror forţă şi unitate nu este absolut deloc neglijabilă.

Terorismul etno-naţionalist şi terorismul separatist

Dimensiune foarte importantă şi până acum, dar cu perspective vertiginoase de dezvoltare în măsura în care ar putea însoţi cereri de independenţă pe calea deschisă acum de BREXIT şi de posibila ieşire din sistemul UK a Scoţiei şi Irlandei de Nord. Există perspective de violenţă? Raportul arată că, în 2015, doar în UK s-au înregistrat 16 atacuri organizate de grupările dizidente republicane, nivelul de ameninţare pentru viitor fiind unul „sever”. Alături de asta, există, în imediat, ameninţarea mereu deschisă reprezentată de ETA ale cărei baze şi logistică se află în Franţa, apoi Resistencia Galega din zona Galiciei, dar şi de multiplele filiale europene ale PKK din Austria, Belgia, Franţa, Germania, Grecia, Romania, Suedia, Elveţia şi Olanda.

Tabloul general al situaţiei în UE în anul 2015

  • 151 de persoane au murit şi peste 360 au fost rănite ca rezultatul atacurilor teroriste în UE
  • Statul Islamic a introdus tactici vizând iniţierea unor atacuri sinucigaşe care să producă pierderi în masă la nivelul UE
  • în diverse State membre, au fost înregistrate 211 atacuri teroriste eşuate, descoperite în pregătire sau efectuate
  • în legătură cu acte legate de terorism în UE, au fost arestate 1077 de persoane
  • au fost judecate definitiv în tribunal cazuri implicând 514 persoane

Există, reiese din acest Raport, un potenţial enorm al mişcării teroriste care poate lovi în Europa. Fiecare dintre dimensiunile prezentate poate acţiona separat, cu consecinţele deja văzute până acu, dar serviciile de informaţii mai transmit un mesaj care trebuie luat în seama cu toată atenţia: este foarte posibil ca, în anumite condiţii şi ca urmare a unor ordine concordante venite din partea centrelor de comandă care se află în exteriorul Europei, diferite facţiuni sau mişcări teroriste, la nivel local, regional sau continental, să fie de acord să declanşeze acţiuni punctuale de colaborare. Asta pornind de la principiul că, în definitiv, pe fond, scopul este acelaşi şi extrem de bine definit: dinamitarea proiectului european şi provocarea de disensiuni şi destabilizări grave şi persistente la nivelul spaţiului euro-atlantic.

Vă invit să lecturaţi textul acestui Raport, poate, dacă doriţi, cu o atenţie deosebită asupra descrierii tehnicilor de propagandă folosite de Statul Islamic şi asupra dimensiunii războiului cibernetic, noua şi foarte eficienta dimensiune ofensivă prin care au fost şi se pare că este inevitabil să fie lansate noi atacuri teroriste.

Este o radiografie explicită, foarte exactă şi profesionist făcută care are rolul de a transmite semnale către decidenţii poltici. Ce vor face cu ele?

Asta, deja, este o cu totul altă întrebare la care nu este menit să răspundă sau să se răspundă în această analiză. Dar, cu cât acest răspuns va întârzia în forma unor decizii unanime şi respectate ca atare la nivel european, pericolul este aici. Multiform, activ şi bazat pe o propagandă profesionistă. Din păcate, chiar şi acum, Europa politică încă mai stă să se gândească la ce este sau nu corect politic, la cum să fie menajate susceptibilităţi sau, dimpotrivă, cum, din dezastru, se pot naşte noi apetenţe de vot. Timp în care cealaltă Europă, cea a cetăţenilor, trăieşte şi începe să se obişnuiască cu coşmarul atentatelor şi ororilor ce urmează să vină.

Iar asta înseamnă cel mai mare atu, câştig şi argument pentru viitor pentru planificatorii terorismului, de orice natură şi coloratură politică sau ideologic-religioasă ar fi el.

Raportul TE-SAT 2016

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite