Un cuplu original, Alexander Gauland şi Alice Weidel, desemnat să-i conducă pe populiştii germani din AfD către legislativele din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alice Weidel şi Alexander Gauland
Alice Weidel şi Alexander Gauland

Populiştii germani din cadrul AfD, reuniţi în congres, au desemnat un cuplu „electrizant” duminică în vederea conducerii campaniei dinaintea alegerilor legislative din septembrie - un septuagenar din aripa dură a formaţiunii şi o economistă lesbiană în vârstă de 38 de ani, relatează AFP.

Cei aproximativ 600 de delegaţi au validat cu 67,7% desemnarea lui Alexander Gauland, în vârstă de 76 de ani, şi a lui Alice Weidel.

Această decizie a fost luată după luni de război între lideri care a culminat sâmbătă cu o înfrângere ustărătoare a copreşedintei Alternativei pentru Germania (AfD) Frauke Petry. Moţiunea ei, menită să împiedice o derivă către extrema dreaptă a partidului nici măcar nu a fost examinată.

 Gauland, un lider radical AfD, este foarte apreciat de baza electorală şi este un obişnuit al ieşirilor polemice, ca anul trecut, când l-a vizat pe un jucător de culoare din echipa naţională de fotbal. Jerome Boateng.

După ce a fost desemnat, el a îndemnat, într-un discurs foarte liniştit, la unitate. ”Este un Congres dificil (...). Acum, toate conflictele interne din partid trebuie să înceteze”, a spus el, ”începând de acum ne vom concentra asupra adversarilor noştri politici”.

Colega sa Alice Weidel, puţin cunoscută marelui public, este o fostă nacheră, în vârstă de 38 de ani, care trăieşte într-un cuplu cu o femeie. Ea face parte din conducerea AfD, în pofida faptului că formaţiunea promovează neîncetat familia cuplurilor ”tradiţionale”.

PROGRAM ANTIISLAM ŞI ANTIIMIGRAŢIE

Tânăra este unul dintre arhitecţii programului economic liberal şi antieuro al AfD, însă s-a remarcat şi prin discursul foarte dur împotriva imigraţiei.

În alocuţiunea ei de duminică, referindu-se la atentatul din decembrie într-o piaţă de Crăciun de la Berlin, Weidel a denunţat un ”scandal”, deoarece, în opinia sa, germanii nu mai pot să sărbătorească ”o sărbătoare creştină fără protecţia poliţiei, a puşilor mitraliere”.

Acest cuplu va promova, până la alegerile de a 24 septembrie, un program hotărât antiislam şi antiimigraţie, adoptat tot duminică.

Ţintele privilegiate sunt conservatorii (CDU) şi cancelarul Angeka Merkel, care vizează al patrulea mandat, şi social-democraţii (SPD) fostului preşedinte al Parlamentului European (PE) Martin Schulz.

Exploatând temeri legate de venirea în ţară a peste un milion de solicitanţi de azil în 2015-2016, AfD a urcat vertiginos în sondaje, atingând 15%, un nivel fără precedent în cazul unui partid de acest tip în Germania postbelică.

Însă, între crizele interne, scăderea fluxului migraţiei şi polemicilor pe tema rasismului şi nazimului, formaţiunea a înregistrat o repliere începând din ianuarie (de la ăapte la 11% potrivit studiilor). CDU şi SPD sunt creditate cu aproximativ 30% fiecare.

Obiectivul AfD este un rezultat cu două cifre şi să devină al treilea partid din ţară este, aşadar, departe de a fi atins.

Pentru a se reface, formaţiunea, înfiinţată în 2013, intenţionează să insiste asupta pericolului pe care-l reprezintă islamul la adresa Germaniei. Partidul promite să închidă frontierele, să pună capăt regimului dublei naţionalităţi, o înăsprire a dreptului la azil şi expulzări în masă.

VIITOR NESIGUR?

Celălalt vicepreşedinte AfD, Jörg Meuthen s-a asigurat aplauze susţinute subliniind că Germania riscă islamizarea - ”este un lucru matematic” în opinia sa -, iar astfel germanii ar putea să devină o ”minoritate” etnică.

Vicepreşedintele Comitetului Internaţional de la Auschwitz, Christoph Heubner, a denunţat dur un congres ”unde domină o tonalitate de extremă dreapta”, o ruptură cu ”consensul societal din Germania postbelică”.

Partidul, care se doreşte totodată antielite, reclamă mai multă democraţie directă şi o ieşire din euro.

Presa scrie că odată cu îndepărtarea lui Frauke Petry, o conducătoare telegenică şi charismatică, AfD şi-a asumat riscul ipotecării şanselor în alegerile legislative.

”Părea clar că AfD avea să (depăşească pragul de 5% şi să) intre în Bundestag, însă fără Frauke Petry (...) este de-acum nesigur”, comenta Severin Weiland de la revista Der Spiegel.

Pentru moment, Petry rămâne la conducerea partidului, însă ea se retrage din campanie. Tânăra, în vârstă de 41 de ani, urmează să nască al cincilea copil.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite