Un avion militar s-a prăbuşit după ce a participat la parada militară de Ziua Naţională a Spaniei VIDEO

Un avion militar s-a prăbuşit după ce a participat la parada militară de Ziua Naţională a Spaniei VIDEO

Un avion militar Eurofighter, care a participat la Madrid la parada desfăşurată de Ziua Naţională a Spaniei, s-a prăbuşit în apropierea unei baze aeriene din provincia Albacete din estul Spaniei.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Pot să confirm că un avion s-a prăbuşit", a declarat purtătorul de cuvânt ministerului spaniol al Apărării. Potrivit agenţiilor spaniole de ştiri, avionul s-a prăbuşit lângă baza aeriană Los Llanos din apropierea oraşului Albacete, la 300 km sud-est de capitala Madrid.

Pilot militar a murit după ce un avion de luptă s-a prăbuşit. Aparatul este unul dintre cele patru de acest tip care au participat la parada de la Madrid, a precizat purtătorul de cuvânt.

Pilotul nu a avut timp să se catapulteze, a precizat sursa citată. O anchetă este în curs în vederea stabiliirii cauzei acestui tragic incident, a adăugat el.
 
În zonă se află pompieri şi echipaje ale serviciilor de urgenţă, dar deocamdată nu este clar dacă sunt victime.

   „Odihneşte-te în pace, camarade, îţi mulţumim că ne-ai ajutat să sărbătorim această zi în care tu ţi-ai dat viaţa. Nu te vom uita niciodată!“, a scris Statul Major al armatei spaniole pe Twitter.

Alte doua avione multirol Eurofighter s-au mai prăbuşit în Spania în anii 2010 şi 2014 şi nici atunci piloţii nu au supravieţuit. 

Spania şi-a sărbătorit, joi, printr-o paradă militară Ziua Naţională, simbol al unităţii ţării astăzi ameninţată de criza secesionistă dintre Catalonia şi Madrid.
 
 Premierul spaniol Mariano Rajoy şi regele Felipe al VI-lea au fost prezenţi la paradă militară tradiţională din centrul Madridului, unde drapelul spaniol a fost arborat la balcoane şi ferestre de către susţinătorii unităţii şi oponenţii independenţei Cataloniei.
 
Forţele armate spaniole au defilat pe bulevardul Paseo de la Castellana din Madrid, pentru a marca reunificarea Spaniei şi ziua în care Cristofor Columb a sosit pentru prima oară în cele două Americi, în 1492.
 
La ceremoniile de la Madrid au participat toţi preşedinţii comunităţilor autonome spaniole, cu excepţia celor din Euskadi, Navarra şi Catalonia.
 
 În acelaşi timp, în capitala catalană Barcelona a fost organizat un miting pro-unitate de către membrii extremei drepte.
 
Deşi reprezentanţii forţelor armate ale Spaniei au negat în mod categoric orice legătură cu evenimentele politice aflate în desfăşurare, marşurile militare din acest an au fost mai extinse ca dimensiune, fiind organizate pentru prima dată în ultimii şapte ani într-una dintre cele mai emblematice locuri ale Madridului, Paseo de la Castellana.
 
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a acordat miercuri seară guvernului Cataloniei, condus de Carles Puigdemont, un termen de cinci zile pentru a clarifica dacă a proclamat sau nu independenţa. Dacă Guvernul de la Barcelona îşi va menţine poziţia, Madridul va putea activa Articolul 155 al Constituţiei Spaniei, care prevede posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei.

 

citeste totul despre: